Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Belföldi hírek

152,5 milliárdot kap az új közfoglalkoztatási rendszer

2010. November 30. 16:15
152,5 milliárdot kap az új közfoglalkoztatási rendszer
Az új közfoglalkoztatási rendszer keretében azok a vállalkozások, amelyek bármilyen címen hátrányos helyzetű munkanélkülit szeretnének foglalkoztatni, nyolc hónapon át a bruttó bér és járulékok akár 70 százalékát is megkaphatják támogatásként! - mondta Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.
A 2011. január 1-jétől életbe lépő új közfoglalkoztatási rendszer részleteit ismertetve elmondta: megszüntetik a közcélú-, és a közhasznú munka, valamint a hagyományos központi közmunkaprogram támogatását, és ezek helyett létrejön egy új rendszer. Ennek egyik eleme a vállalkozók közmunka támogatása.

A vállalkozások a munkaügyi kirendeltségekhez fordulhatnak támogatási igényükkel, a kormány becslései szerint körülbelül 9.000-10.000 ember helyezkedhet el a vállalkozásoknál - ismertette Czomba Sándor. Hozzátette: a közfoglalkoztatás képzéssel is párosul.

Az új közfoglalkoztatási rendszer célja: minél több munkára képes és kész, tartósan munkanélküli ember dolgozzon. A támogatás a bérek és járulékok fedezése mellett a dologi kiadásokra is kiterjed, ez pedig fontos üzenet az önkormányzatoknak - hangsúlyozta Czomba Sándor. Az elmúlt 8 év közfoglalkoztatási rendszere pazarló volt, például az "Út a munkához" program nem ösztönzött értékteremtő munkára, csak létszámemelésre, és sokan egyáltalán nem jutottak munkalehetőséghez.

 

152,5 milliárdot kap az új közfoglalkoztatási rendszer

A Munkaerő-piaci Alap közfoglalkoztatás támogatására fordítható keretéből jövőre összesen 152,5 milliárd forintot terveznek az új közfoglalkoztatási rendszer finanszírozására, - ismertette Czomba Sándor


Elmondta, hogy ezen belül az országos közmunkaprogramban jövőre 20.000-22.000 embert szeretnének foglalkoztatni. Az önkormányzati huzamos közfoglalkoztatás 6-8 órás foglalkoztatást jelent, az itt elhelyezettek után az állam 70 és 100 százalék közötti bér- és járulék-támogatást nyújt - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy szigorítják a szociális és a foglalkoztatási törvényt is, így például aki az adott évben nem rendelkezik legalább 30 nap munkaviszonnyal, az a következő évben nem lesz jogosult semmiféle ellátásra. Az új szabály szerint a felajánlott munkát végzettségtől függetlenül el kell vállalni, ha támogatást szeretne valaki - hangsúlyozta. A módosításokkal egy egyszerűbb, hatékonyabb, és igazságosabb rendszer jön létre, amely alkalmas arra, hogy amíg az elsődleges munkaerőpiacon nincs lehetőségük, addig ne segélyből éljenek a munkanélküliek - összegzett az államtitkár.


Forrás: fidesz.hu

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

[matesz]


Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu