Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.28. - Thursday, Hajnalka napja van.

Belföldi hírek

Tizennyolc Nemzeti Laboratórium kialakítása kezdődik meg

2020. July 24. 09:00
Tizennyolc Nemzeti Laboratórium kialakítása kezdődik meg

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére létrejövő nemzeti laboratóriumok a nemzetgazdaság számára különösen ígéretes tématerületek hazai tudáscentrumait összefogva a jelentős világméretű kihívásokra válaszokat adó, nemzetközi szinten elismert tudományos csomóponttá válhatnak - emelte ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a program projektindító konferenciáján.

A tárcavezető jelezte, hogy négy fő kutatási-fejlesztési területen (Ipar és digitalizáció, Kultúra és család, Egészség és Biztonságos társadalom és környezet) belül tervezetten 18 Nemzeti Laboratórium kialakítása kezdődik meg idén mintegy 14 milliárd forint felhasználásával. A Laboratóriumok egyebek mellett az autonóm rendszerek, az éghajlatváltozás, a mesterséges intelligencia és a virológia témaköreivel foglalkoznak majd. Zömük fővárosi központtal működhet, de közülük több kötődik a szegedi ELI szuperlézer központhoz.

 

Tizennyolc Nemzeti Laboratórium kialakítása kezdődik meg

 

A több éves, kiemelt nemzeti program a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezelésében valósul meg. A miniszter szólt arról is, hogy a sikeres működés érdekében az ITM létrehozta a Nemzeti Laboratóriumok Programirányítási Rendszerét. Ennek célja a Nemzeti Laboratóriumok által meghatározott kutatások, célkitűzések előrehaladásának közvetlen nyomon követése, szakmai támogatása, hazai és nemzetközi hálózatosodásának elősegítése, az eredményesség ösztönzése

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu