Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.29. - Friday, Gedeon napja van.

Belföldi hírek

Újabb adókönnyítések jönnek

2020. July 03. 09:34
Újabb adókönnyítések jönnek

A gazdaság újraindítása csak úgy lehet eredményes, ha a kormány az adórendszert és a bürokráciát is egyszerűsíti – jelentette ki Varga Mihály a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülésén.

A Törzs az adóbürokrácia csökkentésének, illetve a hazai turizmus újraindulásának lehetőségeit vizsgálva a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőinek részletes javaslatait tekintette át. Az MKIK adóügyi eljárások egyszerűsítésével vonatkozó javaslatai lényegében egybeesnek az eddigi és a tervezett kormányzati intézkedésekkel – emelte ki Varga Mihály hozzátéve, hogy a vállalkozások már rövidtávon számolhatnak adóügyi könnyítésekkel. A pénzügyminiszter példaként említette a nemrég bevezetett, de máris igen népszerű Online Számlázó applikációt, illetve a feltöltési kötelezettség megszüntetését, ami jelenleg a vállalkozók számára az egyik legbonyolultabb adminisztrációs teher. A cél itt is az, hogy minél kevesebb adatot kérjünk a vállalkozásoktól – hozta alá a tárcavezető.

 

Újabb adókönnyítések jönnek

 

A tárcavezető bejelentette, hogy egyszerűsítik az adóbevallási, adatszolgáltatási nyomtatványokat, ezzel párhuzamosan bevezetik az online kitöltést a lehető legtöbb nyomtatvány esetében. Folytatódnak a gazdaságösztönző adóegyszerűsítések is, július 1-jétől egy teherré olvadt össze a nyugdíj-, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási, valamint a munkaerőpiaci járulék. A kormány célja továbbra is az adóegyszerűsítés: 2022-ig harmadával csökkenhet az adók száma, 2010-hez képest eltűnhet nagyjából húsz közteher.A járvány hatásai által leginkább érintett turizmus védelmére összességében mintegy 600 milliárdot biztosít a kormány – szögezte le a miniszter. Példaként említette a Magyar Turisztikai Ügynökség egymilliárd forintos vis maior keretét, amely az ágazat nehéz helyzetbe került vállalkozásainak megsegítését szolgálja, valamint a szektort érintő adóintézkedéseket. Varga Mihály bejelentette: a Törzs az ágazati felvetéseket elfogadva javaslatot fog tenni a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére vonatkozó szabályok egyszerűsítésre, illetve a Széchenyi Pihenő Kártya esetében a szálláshely alszámla felhasználási körének bővítésére.

 

PM/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu