Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.19. - Friday, Emma napja van.

Belföldi hírek

Kötelező óvodai és bölcsődei ügyeletet biztosítani

2020. April 28. 13:07
Kötelező óvodai és bölcsődei ügyeletet biztosítani

Kötelező óvodai és bölcsődei ügyeletet biztosítaniuk az önkormányzatoknak azokon a településeken is, ahol a koronavírus-járvány miatt bezárták ezeket az intézményeket - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin azt mondta, hogy a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az önkormányzat eldöntheti, milyen kapacitásokat használ fel, de az ügyeletért magánbölcsődék esetén sem kérhetnek pénzt, egy csoportban pedig legfeljebb öt gyermek lehet. Lehetővé tették, hogy a bölcsődei dolgozókat a polgármester átirányíthassa másik szolgáltatóhoz. A dolgozók az eddigi fizetésüket kapják az új feladatkör után is - ismertette. Elmondta, hogy a bölcsődei ellátást nyújtó szolgáltatók állami támogatásának megállapításakor a veszélyhelyzet idején a veszélyhelyzet első napját megelőző napon beíratott gyermekek számát veszik alapul. Így a családi- vagy a magánbölcsődék is képesek biztosítani a működésüket.

 

Kötelező óvodai és bölcsődei ügyeletet biztosítani

 

Továbbá a munkaadók is szervezhetnek munkahelyi gyermekfelügyeletet dolgozóik 14 éven aluli gyermekeinek. A munkaadónak csak bejelentési kötelezettsége van, és adókedvezményt is kap - mondta az államtitkár. Novák Katalin beszélt arról is, hogy a segítséget nyújtókat és a segítségre szorulókat összekötő www.onkentes.gov.hu honlapon eddig körülbelül kétszáz szervezet és több száz önkéntes regisztrált.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu