Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.28. - Thursday, Hajnalka napja van.

Kormányhivatalok

Tovább egyszerűsödik a közigazgatási ügyintézés

2020. March 10. 10:56
Tovább egyszerűsödik a közigazgatási ügyintézés

Jelentős változásokat hoz a március a közigazgatásban, miután a kormányhivatalok egyszerűsítéséről szóló jogszabálycsomag több fontos eleme is hatályba lép. Az Országgyűlés által még decemberben elfogadott újításoknak köszönhetően tovább egyszerűsödik a közigazgatás, hatékonyabbá és gyorsabbá válik az ügyintézés.

A március elseje után induló közigazgatási eljárások esetén gyorsabbá válik az ügyfelek számára a jogerős döntések meghozatala, ugyanis mind a járási hivatalok, mind a kormányhivatalok döntéseivel szemben közvetlenül a bírósághoz fordulhatnak az ügyfelek közigazgatási per útján, megszűnik tehát a közigazgatási másodfok. Jelentős változás, hogy a szabálysértési feladatokat márciustól a járási (fővárosi kerületi) hivatalok helyett a rendőrség fogja végezni. Az átszervezés indoka, hogy mind a bűncselekményekkel szembeni fellépést, mind a kisebb súlyú szabálysértésekkel (régebbi nevén kihágásokkal) szembeni szankciók érvényesítését is egy szerv, a rendőrség lássa el, amely személyi állományában és infrastrukturális eszközrendszerében egyaránt alkalmas a feladatok ellátására.

 

Tovább egyszerűsödik a közigazgatási ügyintézés

 

Egységessé válik az építésügyi igazgatás azáltal, hogy a jegyzőkhöz telepített építésügyi feladatokat a továbbiakban a kormányhivatalok végzik. Az építésügyi igazgatás soha nem volt önkormányzati feladat, az ilyen teendők egy részét a jegyzők államigazgatási feladatként látták el, míg más részüket eddig is a járási- és kormányhivatalok végezték. Annak révén, hogy az eddigi töredezett feladatellátás, illetve a hatásköri átfedések megszűnnek, hatékonyabb lesz az ügyfelek számára az építésügyi engedélyezés. Azért, hogy a családok, illetve a gyermekek életében jelentős változással járó válások a lehető leggyorsabban, minden érintett fél számára megnyugtatóan lezáruljanak, a kapcsolattartás végrehajtásával kapcsolatos döntések meghozatala a gyámhatóságoktól a bíróságra kerül át. Ezáltal az érintett gyermekek érdekeit szem előtt tartva így gyorsabban meghozható a végleges döntés, a tapasztalatok szerint ugyanis a kapcsolattartási ügyek végrehajtásának több mint 90 százaléka a gyámhatósági döntéseket követően eddig is a bíróságra került.

 

Egyszerűbbé, átláthatóbbá válik a kormányhivatalok szervezete is, mivel az úgynevezett megyeszékhely szerinti járási hivataloknak megszűnik a járási hivatalok között betöltött kiemelt szerepe. Ezek a járási hivatalok eddig az egész megyére kiterjedő illetékességgel végezték többek között az olyan feladatokat, mint a környezetvédelem, munkavédelem, családtámogatás, fogyasztóvédelem vagy a nyugdíjbiztosítás. Az eddigi struktúrában olykor fejtörést okozott az ügyfeleknek, hogy egyes ügyekben nem ahhoz a járási hivatalhoz kellett fordulniuk, mint amelyikben élnek. Az új szabályozásnak köszönhetően viszont az összes megyei feladatot a megyei, illetve a fővárosi kormányhivatalok látják el.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu