Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.28. - Thursday, Hajnalka napja van.

Turizmus - Magyar Nemzeti Értékek

Kiemelt beruházás lett a szabadkígyósi kastély felújítása

2020. February 24. 11:57
Kiemelt beruházás lett a szabadkígyósi kastély felújítása

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány a Nemzeti kastélyprogramban újjászülető szabadkígyósi Wenckheim-kastély és park rekonstrukcióját, valamint turisztikai célú fejlesztését. A felújítás negyven százalékos készültségi szinten van - közölte a Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

Virág Zsolt a Magyar Közlönyben megjelent kormánydöntésről azt írta, az átsorolás célja, hogy felgyorsítsa és egyszerűsítse a műemléki beruházás kivitelezését, mivel a különféle közigazgatási, szakhatósági folyamatok szokásos ügyintézési határidejét az intézkedés a töredékére csökkenti. Az Ybl Miklós által tervezett, historizáló, neoreneszánsz stílusban épült szabadkígyósi Wenckheim-kastély Békés megye egyik legértékesebb műemléke, átadása után a térség turizmusának egyik legfontosabb pillére lesz majd, ez indokolta a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítását - tette hozzá.

 

Kiemelt beruházás lett a szabadkígyósi kastély felújítása

 

 A miniszteri biztos közölte, a kastély felújítása belül és kívül is zajlik, jelenleg mintegy 40 százalékos a készültség foka. Felújítják a kastély főépületének teljes földszintjét, a pince egy részét, a főlépcsőházat és a kilátótornyot, valamint a főépület közvetlen környezetét. Az épületben kialakítanak egy interaktív családtörténeti kiállítást, valamint kávézót és ajándékboltot, a kastélyparkban pedig egy tematikus játszótér létesül. A kastély a munkálatok miatt nem látogatható, de a kastélypark a felújítás alatt is nyitva áll az érdeklődők előtt - jegyezte meg Virág Zsolt. Az épület 1,5 milliárd forint európai uniós forrásból születik újjá, amelyet a magyar kormány további 1,5 milliárd forintot meghaladó hazai támogatással egészített ki.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu