Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.29. - Friday, Gedeon napja van.

Külföld

Újabb szakszervezeti és ellenzéki tiltakozások a tervezett nyugdíjreform ellen Franciaországban

2020. February 11. 20:15
Újabb szakszervezeti és ellenzéki tiltakozások a tervezett nyugdíjreform ellen Franciaországban

Ismét tízezrek vonultak utcára a francia nagyvárosokban a radikálisabb szakszervezetek által a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen meghirdetett kilencedik tiltakozónapon, miközben a nemzetgyűlésben az ellenzék obstrukcióval nehezítette a törvénytervezet bizottsági vitáját.

"Itt a tömeg. Csak ki kell nyitniuk a szemüket azoknak, akik nem akarják ezt meglátni" - mondta a párizsi menet élén Philippe Martinez, a CGT nevű szakszervezet vezetője. Egyúttal visszautasította a tiltakozás kifulladását prognosztizáló véleményeket, mint kiemelte, "még messze vagyunk a megmozdulás végétől". A CGT továbbra is az "igazságtalan és veszélyes" reformtervezet visszavonását követeli, amelynek célja a jelenleg 42-féle, ágazatonként szerveződő nyugdíjrendszer egységesítése. A szervezők szerint 130 ezren tiltakoztak Párizson kívül Lyonban, Marseille-ben, Toulouse-ban és Bordeaux-ban is. A december 5-én kezdődött tiltakozások első megmozdulásán a szakszervezetek szerint másfél millióan, a rendőrség szerint 806 ezren vonultak utcára. Amióta viszont a kormány januárban kompromisszumos javaslattal állt elő, a vasúti közlekedésben és a párizsi tömegközlekedésben fokozatosan helyreállt a rend, azonban a kedélyek nem csillapodtak le teljesen, miután a radikálisabb szakszervezetek különböző figyelemfelhívó akciókkal és munkabeszüntetésekkel folytatják a tiltakozást.

 

Újabb szakszervezeti és ellenzéki tiltakozások a tervezett nyugdíjreform ellen Franciaországban

 

Napok óta sztrájkolnak a nagyvárosokban a hulladékégetők - akik a korkedvezményes nyugdíj megtartását követelik -, aminek következtében Párizs, Lyon és Marseille egyes kerületeiben szünetel a szemétszállítás, az utcákon halmokban állnak a szemeteszsákok. Számos ügyvéd is munkabeszüntetéssel tiltakozik az ellen, hogy az önálló nyugdíjrendszerüket beolvasztanák az állami pénztárba, és a jövőben legalább kétszer annyi nyugdíjjárulékot kellene fizetniük, mint most. Nicole Belloubet igazságügyi miniszter arról biztosította csütörtökön az ügyvédi kamarát, hogy 2029-ig biztosan nem emelkedik az ügyvédek nyugdíjjáruléka.  A kormány célja az egységes nyugdíjrendszer bevezetésén és a kivételeket élvező külön pénztárak megszüntetésén túl az állami nyugdíjpénztár egyensúlyban tartása, mégpedig úgy, hogy az új pontrendszerrel arra ösztönöznék a franciákat, hogy magasabb nyugdíjért cserébe a 62 éves korhatár után is dolgozzanak.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu