Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.28. - Thursday, Hajnalka napja van.

Belföldi hírek

A mezőgéppiac jelentős gazdasági erő

2020. January 14. 13:52
A mezőgéppiac jelentős gazdasági erő

Az Agrárminisztérium pályázati úton támogatja, valamint lízing és beruházási hitel kamattámogatási konstrukcióval is segíti a mezőgazdasági gépesítettség fejlődését – hangzott el Feldman Zsolt köszöntőjében a Mezőgazdasági gépgyártás- és forgalmazás tematikus napon.

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a tanácskozás bevezetőjében emlékeztetett: a mezőgazdasági gépgyártás, mint a vidék ipara, és a gépforgalmazáshoz szükséges szervízhálózat nagyban hozzájárul a vidéki népesség megtartásához, az agrárium műszaki hátterének biztosításához. Mezőgazdasági gépek gyártásával jelenleg mintegy 154 vállalkozás foglalkozik Magyarországon. Termelésüknek csaknem 20-40 százalékát teszi ki az önálló mezőgazdasági gép előállítása. Leginkább a beszállítói szerepvállalás a meghatározó, jelentős mértékben a nyugat-európai mezőgazdasági gépgyártás kiszolgálására rendezkedett be, így Magyarország Közép-Európa egyik legnagyobb, részegységeket gyártó bázisává vált.

 

A mezőgéppiac jelentős gazdasági erő

 

Hazánkban a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 2018-ban 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, emellett alkatrészekre is több mint 49 milliárd forintot fordítottak, amely minden eddigi mezőgép-értékesítést felülmúlt. 2019. január–szeptember időszakban változatlanul emelkedett a mezőgazdasági gépek értékesítése – mondta az államtitkár. A szaktárca a Vidékfejlesztési Program keretében számos pályázattal segítette az agráriumot és gépesítettségének javulását. Három, gépbeszerzést támogató pályázat keretében összesen 4450 támogatott kérelemre 35, 8 milliárd forint támogatást ítélt oda az Irányító Hatóság. Ezen kívül lízing és beruházási hitel kamattámogatási konstrukcióval segíti a minisztérium a beruházásokat – fogalmazott Feldman Zsolt. Az államtitkár azzal folytatta, hogy a legújabb program a 2019. szeptember végén elindított mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti célú beruházási hitelekhez kapcsolódó kamattámogatási program, amelyben 100 milliárd forint beruházási hitelállományhoz biztosít a tárca kamattámogatást.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu