Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.18. - Thursday, Andrea napja van.

Külföld

Patthelyzet a nyugdíjreform miatt Franciaországban

2019. December 17. 11:44
Patthelyzet a nyugdíjreform miatt Franciaországban

Nem rajzolódott ki kompromisszum Franciaországban a kormány és a nyugdíjreform ellen második hete sztrájkoló szakszervezetek között, és a patthelyzet miatt akár az év végi ünnepek alatt is folytatódhat a vasúti és a városi közösségi közlekedést lebénító munkabeszüntetés.

A sztrájk 12. napján a szociális partnerekkel két éve egyeztető Jean-Paul Delevoye kormánybiztos - akit a szakszervezetek érdekellentéttel gyanúsítottak meg be nem jelentett jövedelmei miatt - benyújtotta lemondását Emmanuel Macron államfőnek, aki azt "sajnálattal elfogadta" - közölte a francia elnöki hivatal. A nyugdíjrendszer átalakításán két éve dolgozó Delevoye távozása a legrosszabbkor jött a kormánynak, amely az utolsó pillanatig védeni próbálta a kormánybiztost. Delevoye helyzete - akiről a múlt héten derült ki, hogy a kormánybiztosi tevékenysége mellett egy biztosítási cégnél is igazgatósági tag - tarthatatlanná vált a feszült szociális helyzetben. Az Elysée-palota tájékoztatása szerint a kormánybiztos munkáját "a lehető legrövidebb időn belül" új megbízott veszi át.

 

Patthelyzet a nyugdíjreform miatt Franciaországban

 

Jóllehet a sztrájkolók száma valamelyest csökkent a tiltakozás kezdete óta, a párizsi közlekedésben nem volt érezhető javulás, miután a sofőrök és a mozdonyvezetők vesznek részt legnagyobb arányban a munkabeszüntetésben: mintegy kétharmaduk sztrájkol. Miután a patthelyzet miatt egyre inkább úgy tűnik, hogy az év végi ünnepek alatt is folytatódhat a sztrájk a közlekedésben, a tiltakozók és a kormány egymást vádolják az ország lebénításával. A felmérések azt mutatják, hogy a franciák szerint a kormányt terheli a felelősség a kialakult helyzet miatt, a többségük támogatja a tiltakozást, ugyanakkor 55 százalékuk azt szeretné, ha a sztrájkot felfüggesztenék a szakszervezetek az ünnepek idejére. A legnagyobb ellenállást a tiltakozók részéről az váltja ki, hogy bár a jelenleg érvényes 62 éves nyugdíjkorhatárt a kormány nem akarja módosítani, de a pontrendszerrel arra késztetné a franciákat, hogy tovább dolgozzanak, s a teljes összegű nyugdíjjogosultsághoz a 64 éves kort jelölte meg. Ugyanakkor 64 éves kortól mindenkit alanyi jogon megilletne egy 1000 eurós minimál nyugdíj. A minimál nyugdíj jelenleg nem éri el a 700 eurót.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu