Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.19. - Friday, Emma napja van.

Jog

A magyar bírósági szervezet Európa élvonalában van

2019. November 14. 11:41
A magyar bírósági szervezet Európa élvonalában van

A magyar bírósági szervezet Európa élvonalában van, szemben a bírói illetményekkel; "reménykedünk", hogy ez utóbbiban rövidesen változás lesz - mondta az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese a parlament igazságügyi bizottsága előtt.

Répássy Árpád a szervezet 2018. évi tevékenységéről tartott beszámolójában kitért arra: 11 ezer kollégája kérését tolmácsolja, amikor felveti az illetménykérdést, és abban reménykedik, hogy a jelenleginél jobban elismeri a jogalkotó "azt a nagyszerű munkát, amit az ügyfelek érdekében a bírók és igazságügyi alkalmazottak végeznek". Répássy Árpád a bizottság előtt hangsúlyozta, 2018-ban a nyolcezer igazságügyi alkalmazott és háromezer bíró az alaptörvényben meghatározottak szerint, annak szellemében végezte a munkáját. A bíróságok 2018-ban kimagasló ügyforgalmi mutatókkal rendelkeztek, a magyar bírósági rendszer rendkívül rangos helyet foglal el az európai igazságügyi eredménytáblán; a 21. századi digitális innovációkkal "Európa élvonalában vagyunk", nő az ügyfelek elégedettsége, emellett a bírósági szervezet nagy figyelmet fordít a hagyományápolásra és a családbarát intézkedésekre is - sorolta.

 

A magyar bírósági szervezet Európa élvonalában van

 

Répássy Árpád kiemelte: tavaly 1 millió 248 ezer ügy érkezett a bíróságokra, de ennél többet fejeztek be, az ügyhátralék 75 ezerrel csökkent, vagyis egy év alatt a hátralék közel egynegyedét sikerült tavaly ledolgozni a bírságokon. A két éven túli ügyek száma 2012-höz képest 2018 végére 40 százalékkal csökkent, és az ügyek 85 százaléka befejeződött egy éven belül. A civilisztikai peres ügyek 91 százaléka egy éven belül befejeződött az összes törvényszéken, és volt öt olyan törvényszék, ahol ez az arány a 95 százalékot is meghaladta. Mint mondta, az ügyfél-elégedettséget az is mutatja, hogy a civilisztikai területen tíz elsőfokú ítéletből kilencet elfogadtak az ügyfelek. Hozzátette: tavaly is az európai igazságszolgáltatás élvonalában volt a magyar bírósági rendszer és az igazságügyi eredménytáblán az első harmadban foglalt helyet.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu