Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.29. - Friday, Gedeon napja van.

Belföldi hírek

A közlekedésben kiemelt szerepe lehet a mesterséges intelligenciának

2019. October 24. 15:56
A közlekedésben kiemelt szerepe lehet a mesterséges intelligenciának
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az Infotér konferencián nyitóelőadásában az autonóm járművek fontosságát emelte ki.

Palkovics László kiemelte, hogy a Mesterséges Intelligencia Koalíció az elmúlt egy évben nem csak létrejött, hanem komoly munkát is végzett, a jövő év elejére pedig elkészül a mesterséges intelligencia országstratégia, melynek megszületésével az ország versenyképessége új alapokra helyeződik.

Hangsúlyozta: "Több tanácsadó cég elemzése azt mutatta, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása 14 százalékkal növeli a globális GDP-t". Véleménye szerint leegyszerűsítve három dologra van szükség:

  • adatbázisok,
  • számítási teljesítmény és
  • alkalmazások

Kiemelte, hogy Magyarország több szempontból is élen jár: a GDP több mint 20 százalékát a digitális gazdaság állítja elő, valamint  4G hálózat lefedettségét illetően a világon 11. helyen szerepel, a hozzáférési sebesség elérése területén pedig 8. helyen.

 

 

Palkovics László szerint a mobilitás kérdése is fontos, amivel kapcsolatban több kihívás is van, mint a környezet terhelése, a közlekedési folyamatnak a stabilitása, fenntarthatósága. "Az autonóm járműhajtások jövője az részben a biztonsági szempontból, részben pedig üzemanyag-fogyasztás szempontjából is fontos" - emelte ki. Magyarországra egyre több járműipari beruházásás érkezik, a zalaegerszegi tesztpályával pedig világszínvonalon járulunk hozzá a fejlődéshez - tette hozzá. "Szeretnénk azt, hogy ezt kiterjeszthetnénk az autonóm gépekre is, nemcsak közúti járművekre, hanem repülőkre, a vasút területére. A közlekedés egy nagyon jó alkalmazási területe a mesterséges intelligenciának."

 
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu