Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.18. - Thursday, Andrea napja van.

Belföldi hírek

Kétszámjegyű béremelkedés támogatja a gazdasági növekedést

2019. September 01. 09:55
Kétszámjegyű béremelkedés támogatja a gazdasági növekedést

A kormány béremelésre és adócsökkentésre épülő gazdaságpolitikájának is jelentős szerepe van abban, hogy az idei első félévben 10,6 százalékkal nőttek a keresetek.

Varga Mihály pénzügyminiszter a legfrissebb statisztikai adatokat értékelve kiemelte: a foglalkoztatás bővülésével párhuzamosan folyamatosan emelkedő bérek és lakossági fogyasztás érdemben járultak hozzá a magyar gazdaság teljesítményének öt százalék feletti növekedéséhez, amellyel Magyarország az uniós rangsor élére ugrott. 2010 óta 85 százalékkal nőttek a nettó keresetek, miközben a reálbérek már több mint hat éve emelkednek – mutatott rá a pénzügyminiszter kiemelve, hogy nemzetközi összehasonlítást tekintve az euróban számolt magyar bruttó bérek növekedtek a leggyorsabban 2010 és 2018 között a visegrádi országok közül. Mint mondta: az adókedvezmények és adócsökkentések nyomán folyamatosan javul a családok anyagi helyzete, ami a lakossági fogyasztáson keresztül megmutatkozik a bruttó hazai termék alakulásában is.

 

Kétszámjegyű béremelkedés támogatja a gazdasági növekedést

2010 óta összességében már 30 százalékkal nőtt a hazai GDP

 

Ennek eredményeként a gazdasági növekedés 2019 második negyedévében a szezonálisan és naptárhatással igazított adatok szerint 5,2 százalék volt, amely az előzetes becslésnél 0,1 százalékponttal, míg az előző negyedévhez mérten 1,1 százalékponttal magasabb – ismertette Varga Mihály. Ez a tagállamok átlagát négyszeres mértékben meghaladva Magyarországnak az uniós rangsor első helyét is jelenti. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a 70 százalék fölött lévő foglalkoztatottság és a kétszámjegyű béremelkedések támogatta fogyasztás mellett a dinamikus beruházási kedv, illetve az ipar, az építőipar és a szolgáltatói szektor járult hozzá érdemben a növekedéshez. Az eddig meghozott kormányzati intézkedések – különösen a hatéves bérmegállapodás, a versenyképességi program már elindult elemei, a magyar családok otthonteremtésének támogatása, valamint a beruházásösztönző gazdasági környezet – együttesen 1,6 százalékponttal segítették elő a bővülést.

2010 óta így összességében már 30 százalékkal nőtt a hazai GDP, a jövőt illetően viszont egyaránt tekintettel lenni a bizonytalanságokkal övezett világgazdasági és a kihívásokkal szembenéző uniós környezetre. A Gazdaságvédelmi Akcióterv azonban megteremti a feltételeit annak, hogy a magyar növekedés továbbra is legalább két százalékponttal haladhassa meg az uniós átlagot – mutatott rá Varga Mihály.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu