Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.29. - Friday, Gedeon napja van.

Belföldi hírek

Javaslatok az egészségügyi finanszírozás korrekciójára

2019. August 14. 12:24
Javaslatok az egészségügyi finanszírozás korrekciójára

Az egészségügyi finanszírozás a jelenlegi formájában nem fenntartható – mutat rá az Állami Számvevőszék által publikált elemzés. A probléma megoldására Domokos László, az ÁSZ elnöke tett javaslatot.

Ha az egészségügyi ellátás a téma, fontos kiemelni, hogy mindenki létbiztonságát érinti. Ebben pedig döntő szerepe van az államnak – kezdte a vele készült interjúban Domokos László. Egy állam létének egyik legmarkánsabb ismérve, hogy képes-e biztonságot nyújtani a
mindennapokban az élet minden területén.

„Az államnak nagyon összetett a szerepe, a fenntartható gazdasági fejlődés és a versenyképesség mellett kiemelten fontos tényező az egészségügy” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy az egészségügyi ellátásnak gazdasági szerepe is van, hiszen a munkaerőkiesés munkavállalói és munkaadói oldalról is meghatározó.

Amennyiben a kórházak és az egészségügyi intézmények nem működnek megfelelően, úgy elsődleges feladat stabilizálni a rendszert, valamint szétválasztani az állandó és változó költségeket – folytatta Domokos László.

 


Az ÁSZ elnöke rámutatott arra, hogy az intézmények nem tartják be az alapvető számviteli szabályokat, így utóbbi szétválasztása nem tud megvalósulni. Fontos tényezőként jelölte meg azt is, hogy az egészségügyi szolgáltatás szakmai sztenderdjei legyenek karbantartva, illetve, hogy a kormányzat visszakövesse az általa megalkotott elvárásokat.


„Amennyiben a visszakövetés során probléma merül fel, úgy szükséges a korrekció, ez elengedhetetlen a fenntarthatósághoz” – hangsúlyozta. Hozzátette: elemzői arra jutottak, hogy az egészségügyi finanszírozás már alapjaiban hibás, pedig anélkül nem határozható meg a működés
módja.

„Az államnak a mindenkori leghatékonyabb, de még elérhető szolgáltatást kell biztosítania, a fejlesztéshez pedig nélkülözhetetlen a folyamatos mérés, a korrekció és a megfelelő tájékoztatás” – összegezte Domokos László. Kitért arra is, hogy az egészséges életmód és a prevenció népszerűsítésével elősegíthető az egészségügy fenntarthatósága.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu