Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.28. - Thursday, Hajnalka napja van.

Belföldi hírek

A digitalizáció az ÁSZ hatékonyságát eredményezi

2019. August 12. 15:12
A digitalizáció az ÁSZ hatékonyságát eredményezi

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke interjú keretében a világban zajló technológiai változásokról beszélt, amelyek az ÁSZ-t sem kerülik el.

Nem szabad elzárkózni a technológiai változások elől, hiszen már a mindennapok részévé vált a digitalizáció – mondta el Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.


„Legyen szó a szórakozásról, a vonatjegy megvásárlásáról vagy az adóbevallás elkészítéséről – a negyedik ipari forradalom már jelen van” – hangsúlyozta. Kifejtette, az elektronikus megoldás környezet- és időkímélő, s ez az állami szolgáltatásoknál is fontos tényező. „A világ ebbe az irányba történő haladása a számvevőszék számára is új környezetet jelent, hiszen már azok is elektronikusan rögzítik a beszámolóikat, könyvelési adataikat, akiket ellenőrzünk” – fogalmazott az ÁSZ elnöke.

 


Hozzátette: a parlament júniusi ülésén született egy határozati javaslat, amely támogatja, hogy a számvevőszék használja és fejlessze a digitális eszközöket. „Jelenleg egykapus rendszert tettünk elérhetővé,(egy) új szoftvert állítottunk be, továbbá előkészítő fázisban van egy új, mesterséges intelligencián alapuló adatfeldolgozó eszköz is, mely a papírmentes hivatali működést, a folyamatok újragondolását vonja maga után” – emelte ki Domokos László. Tavaly az ÁSZ életében mérföldkő volt a módszertani és informatikai stratégiák egybegyúrása,
melynek eredményeként jobban ellenőrzött közpénzügyi helyzet jön létre.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu