Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.20. - Saturday, Konrád, Tivadar napja van.

Belföldi hírek

Gazdasági stabilitást biztosít a jövő évi költségvetés

2019. August 09. 09:42
Gazdasági stabilitást biztosít a jövő évi költségvetés

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint a 2020-as költségvetés kiszámítható, stabil gazdaságpolitikai, valamint egyre kedvezőbb versenyképességi környezet teremt.

Az ország gazdaságpolitikájának egyik legfontosabb tényezője a költségvetés megalkotása.


Immár negyedik éve, hogy Magyarországon a parlament már júliusban meghozza a döntést, amely meghatározza a következő év állami költségvetésének kereteit, ezáltal fél évet biztosít mindenki számára, hogy fel tudjon készülni és meghozza a szükséges korrekciós vezetői döntéseket – fejtette ki Domokos László interjú keretében.


Hangsúlyozta: a költségvetés meghatározza a gazdaságpolitikai környezetet is, a jövő évi pedig versenyképességi előnyökhöz juttatja a hazai vállalkozásokat, hiszen a társasági nyereségadó 9 százalékos kulcsa Európában az egyik legversenyképesebb adókulcs. Hozzátette, hogy európai szinten a személyi jövedelemadó 15 százalékos kulcsa szintén versenyképes feltételeket biztosít, a szociális járulékadó pedig 2011 óta 27 százalékról 17,5 százalékra csökkent.

 


A gazdaság fehérítése évek óta kulcskérdés és kiemelt cél – fontos, hogy mind a munkavállalók, mind a munkáltatók a valós bérköltségeiket vallják be. „2011 óta több mint 700 ezer munkahely jött létre, ennek eredményeképpen nagyon alacsony – 3,5 százalékos – a munkanélküliség, a kereslet-kínálati viszonyok pedig a munkapiacon kedvező munkavállalói pozíciót teremtettek meg” – hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.


Szólt arról, hogy bár az elemzők recessziós folyamatról beszélnek, erre az ország felkészült. „Nagyon alacsony, 1 százalékos államháztartási hiánnyal, az alkotmánynak megfelelő adósságcsökkenéssel, valamint a vállalkozások beruházási kedvének fokozásával számol a kormány. Továbbá jelentősen növelné a magyar gazdaság stabilitását, ha a háztartások, a családok is megtakarítóvá válnának.”

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu