Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.25. - Thursday, Márk napja van.

Belföldi hírek

760 millió forint támogatást kapott a Bay Zoltán Kutatóintézet

2019. June 26. 12:55
760 millió forint támogatást kapott a Bay Zoltán Kutatóintézet

Biztonságos társadalom és környezet, illetve ipar és digitalizáció témakörében összesen 760 millió forint támogatást nyert el a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az idei Tématerületi Kiválósági Programban.

Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára hozzátette, a Tématerületi Kiválóság Program idei költségvetése 15 milliárd forint volt, ebből a keretből 55 projekt megvalósítását támogatják, amelyek 26 egyetemhez és állami kutatóintézethez köthetőek. A programba négy tématerülettel - egészség, kultúra és család, biztonságos társadalom és környezet, valamint ipar és digitalizáció - pályázhattak a szervezetek. A Tématerületi Kiválóság Programban tavaly és idén is 15 milliárd forint, jövőre pedig újabb 8 milliárd forint áll majd rendelkezésre alkalmazott és alapkutatások fejlesztésére - mondta a helyettes államtitkár.

 

760 millió forint támogatást kapott a Bay Zoltán Kutatóintézet

 

Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Kutatóintézet ügyvezető igazgatója elmondta: a 760 millió forintos támogatásnak köszönhetően naprakész kutatás-fejlesztési szolgáltatásokat tudnak kialakítani a kis- és a közepes vállalkozások számára. Ez azért fontos, mert az intézet megalakulása óta az iparvállalatok, többek között kkv-k mérnöki problémáinak megoldásában nyújt segítséget, alkalmazott kutatás-fejlesztést végez.    Hozzátette, egyéves projekt keretében a támogatás felhasználásával két fő témán fognak dolgozni. Az egyik területen a fémek, többek között fémhabok, fémbevonatok, fémalapú kompozitok (fém és valamilyen más anyag összevegyítése) vizsgálatával foglalkoznak. Ezen belül nagy hangsúlyt helyeznek a 3D fémnyomtatásra, más néven a lézerszinterezésre is.

A másik téma biológiai kötődésű. A kutatóintézet a kezdetek óta végez mikrobiológiai kutatásokat, algákkal és baktériumokkal összefüggésben. Ezek a kutatások a támogatásnak köszönhetően a drónok használatával egészülnek ki. A drónok segítségével nagy területen tudnak majd talajvizsgálatokat végezni, ami elsősorban a környezetvédelem és az agrárium számára lesz hasznos.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu