Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.29. - Friday, Gedeon napja van.

Belföldi hírek

Fejlett vetőmagválogató technológiát adtak át Prügyön

2019. June 10. 10:01
Fejlett vetőmagválogató technológiát adtak át Prügyön

Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár a Prügyi Mg. Zrt. által szervezett Őszi Kalászos Fajtasor Bemutatón a gabonaágazat helyzetéről, a mezőgazdasági termelést segítő támogatásokról és a Közös Agrárpolitika 2020 után várható szabályozásáról tartott előadást.

Az eseményen átadták és működésben is bemutatták azt a mintegy 100 millió forint értékű, szín szerinti vetőmag válogató berendezést, amely a világon fellelhető legmodernebb technikát és technológiát képviseli a vetőmag feldolgozásban. Az értékteremtő mezőgazdasági beruházások kiváló példája a Prügyi Mg. Zrt- nél megvalósult fejlesztés – fogalmazott az államtitkár, aki vázolta: 2018. évi kérelmeik után május végéig több mint 380 milliárd forint közvetlen támogatást kaptak a gazdálkodók, míg a Vidékfejlesztési Program keretében a teljes keret 35 százalékát, 460 milliárd forintot már ki is fizettek az érintettek számára. 

A gabonaágazat helyzetével kapcsolatban a mezőgazdaságért felelős államtitkár a tavalyi évet értékelve úgy fogalmazott: a szántóföldi növénytermesztés 2018-ban nem zárt rossz évet, a teljes termésmennyiség a - vetésterület csökkenése ellenére - körülbelül 5 százalékkal meghaladta a 2017-es szintet és az ötéves átlagot is elérte, a hektáronkénti hozamok emelkedtek. Az idei tavaszi vetésterület kb. 6,5%-kal elmarad az egy évvel ezelőttitől és az elmúlt öt év átlagánál is alacsonyabb. 

 

Fejlett vetőmagválogató technológiát adtak át Prügyön

 

A Közös Agrárpolitikával (KAP) kapcsolatban az államtitkár úgy fogalmazott: az Európai Bizottság a KAP költségvetés csökkentésére tett javaslatot, ennek értelmében a közvetlen támogatások 16 százalékkal, a vidékfejlesztési támogatások értéke 26 százalékkal csökkenne a 2020 utáni időszakban. A csökkenő támogatás mellett a gazdákra háruló környezetvédelmi elvárási szint és a támogatások feltételrendszere is szigorodna. Az intenzív tárgyalások jelenleg is zajlanak, de - mint ahogyan Feldman Zsolt fogalmazott -, a bonyolult és elhúzódó uniós döntéshozatal és az egymástól gyakran távol álló álláspontok miatt az új rendszer bevezetése már biztosan nem történik meg 2021. január 1-jével, hanem átmeneti év vagy évek várhatóak az új támogatási rendszer bevezetéséig.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu