Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.23. - Tuesday, Béla napja van.

Belföldi hírek

Borfeldolgozó üzemet fejlesztettek

2019. April 13. 13:16
Borfeldolgozó üzemet fejlesztettek

Viski József, vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár a borfeldolgozó üzem szakmai nyílt napján kiemelte: a kormány a vidékfejlesztési források elosztása során kiemelt figyelmet fordított a munkaigényes ágazatok, így többek között a borászat és az élelmiszeripar fejlesztéseinek támogatására is. 

A Vidékfejlesztési Program keretében mintegy 35 milliárd forint megítélt támogatásról született döntés, amely borászati beruházások megvalósítását szolgálja. Ebből a villányi borvidék esetében 40 kérelem nyert, összesen 3 milliárd forint összegű támogatást. Nagyharsányban mintegy 200 millió forint vidékfejlesztési forrásnak köszönhetően egy meglévő borfeldolgozó üzem felújítása, és bővítése valósulhatott meg. A megújult üzem a leszüretelt szőlő fogadására, tárolására, illetve feldolgozására is helyszínt biztosít.

 

Borászati üzemet fejlesztettek Nagyharsányban

 

Viski József köszöntőbeszédében emlékeztetett arra, hogy április elején zárult az az 50 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívás, amely az élelmiszeripar mellett a borászati ágazat számára újabb, mintegy 10 milliárd forint összegű forrást kínált beruházási elképzeléseik megvalósítására. A felhívásra jelentős, mintegy 136 milliárd forint támogatási igény érkezett, amelyből 26 milliárd forintra a borászati ágazat szereplői pályáztak. A villányi borvidékről 22 kérelem érkezett be, mintegy 2,1 milliárd forint támogatási igénnyel. Az agrártárca a kérelmekről várhatóan az év második felében hoz döntést – tette hozzá. Mint mondta, jelenleg is elérhető az a 4 milliárd forintos pályázati felhívás, amely a borszőlő ültetvények telepítését segíti. A beérkezett 94 kérelemből eddig az Irányító Hatóság 20 darab támogatásáról határozott, ami 161 millió forint megítélését jelenti.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu