Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.28. - Thursday, Hajnalka napja van.

Belföldi hírek

Szándéknyilatkozatot írt alá az ITM és az MTA

2019. March 10. 10:29
Szándéknyilatkozatot írt alá az ITM és az MTA

A Magyar Tudományos Akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium közös szándéknyilatkozatban többek között az is szerepel, hogy az MTA elnöke tudomásul veszi a kormány szándékát, hogy az akadémia szervezetén kívül kívánják működtetni a kutatóintézet-hálózatot.

Lovász László elnök és Palkovics László miniszter a következő hetekben dolgozzák ki a részleteket, az így születő javaslat az akadémia legfőbb döntéshozó testülete, a közgyűlés elé kerül. A szándéknyilatkozat szerint a tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy az MTA kutatóintézet-hálózata 2020. január 1., az új struktúra kialakulása után egyben marad, az esetleges belső strukturális változtatásokról az új irányító testület dönt. A létrehozandó testület(ek)be az MTA és a kormány paritásos alapon küld képviselőket a tudományos közösség többségi részvételének biztosítása mellett. Az irányító testület elnökét az MTA elnöke és a tudománypolitikáért felelős miniszter konszenzusos javaslata alapján a miniszterelnök nevezi ki.

 

Szándéknyilatkozatot írt alá az ITM és az MTA

A kormány célja a kutatási források jövőbeli növelése

 

Az MTA kutatóintézet-hálózat által használt, működtetett vagyon az MTA tulajdonában marad. Az érintett vagyon új konstrukcióban történő rendelkezésre bocsátásának jogcímét azonban meg kell határozni. Az intézetek az MTA névjegyét (brandjét) használhatják, ha az MTA követelményeinek megfelelnek - áll a dokumentumban. A felek kiemelték, hogy a kutatóintézet-hálózat világos, hosszú távú stratégia mentén - beleértve a finanszírozást is - működik. Az intézethálózat működtetését önálló jogi személy végzi, ennek jogi formáját a tárgyaló felek később egyeztetik. A kormány célja a kutatási források jövőbeli növelése.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu