Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.29. - Friday, Gedeon napja van.

Jog

A közjegyzői törvény átfogó vizsgálatára kerülhet sor

2018. November 19. 11:46
A közjegyzői törvény átfogó vizsgálatára kerülhet sor

Trócsányi László, igazságügyi miniszter a 30. Közép-európai Közjegyzői Kollokvium megnyitóján kijelentette: megtörténhet a közjegyzői törvény átfogó felülvizsgálata.

Kifejtette, a közjegyzői törvény, amely 2021-ben lesz harmincéves, státuszjogszabály, abban kizárólag a hivatásrendi működésre vonatkozó szabályoknak van helyük. Hozzátette: a jelenleg a törvényben foglalt, a nem peres eljárásra vonatkozó rendelkezéseket máshol kellene szabályozni. A miniszter hangsúlyozta, kiemelt feladatának tartja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom erősítését. A közjegyzői törvény felülvizsgálatának célja is a hivatásrend presztízsének emelése.

 

A közjegyzői törvény átfogó vizsgálatára kerülhet sor

Minden közjegyző számára egyenlő feltételeket kell teremteni a szakmai munkára

 

A polgári közjegyzősség visszaállítása óta több mint negyedszázad telt el. A közelmúltban azonban újraszabályozták a közjegyzői vizsga előírásait, az kötelező kinevezési feltétellé vált. 2019-től pályaalkalmassági vizsgálat is a kinevezés a feltétele, emellett rendezték a helyettesítés szabályait, valamint a törvényességi felügyelet kérdését - emlékeztetett Trócsányi László.

A miniszter kitért arra, problémát okoz a közjegyzők közötti jövedelemkülönbségek növekedése, amely már a hivatásrend egységét veszélyezteti. Az igazságügyi tárca vezetője hangsúlyozta: minden közjegyző számára egyenlő feltételeket kell teremteni a szakmai munkára. Trócsányi László álláspontja szerint csak korlátozott verseny képzelhető el a közjegyzők között, amely nem mehet a szakmai munka rovására.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu