Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.28. - Thursday, Hajnalka napja van.

Külföld

Háromoldalú egyezmény hoz létre több százezer munkahelyet az USA-ban

2018. October 03. 15:40
Háromoldalú egyezmény hoz létre több százezer munkahelyet az USA-ban

Donald Trump amerikai elnök bejelentve az új megállapodásról szóló egyezséget közölte: több százezer munkahelyet biztosít az Egyesült Államokban az új, háromoldalú egyezmény, amely felváltja  az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA).

Az elnök elsősorban az amerikai farmereket érintő pozitívumokat hangsúlyozta. Ismét leszögezte, hogy a korábbi NAFTA-egyezmény szerinte az Egyesült Államok legrosszabb kereskedelmi megállapodása volt, ezt üzletemberként is érezte és hangoztatta, és ezért tartotta elsőrendűen fontosnak újratárgyalását. Az új megállapodás szavai szerint előnyös Mexikó és Kanada számára is. Hangsúlyozta, hogy ez munkaügyi, informatikai és környezetvédelmi területeket is felölel. A megállapodás előnyeiről az elnök konkrétumokat is sorolt. Kiemelte, hogy az amerikai tejtermékek előtt végre megnyílik az eddig zárt kanadai piac, a farmerek a korábbinál nagyobb mértékben exportálhatnak gabonát és szárnyast is, továbbá erősíti az ipart és a biotechnológiai szektort. 

 

Háromoldalú egyezmény hoz létre több százezer munkahelyet az USA-ban

Az új megállapodás Trump szerint előnyös Mexikó és Kanada számára is

 

Trump hangoztatta, hogy protekcionista politikája nélkül nem sikerült volna tető alá hozni az új megállapodást. "A védővámok bevezetése nélkül nem beszélhetnénk most megállapodásról" - fogalmazott. Köszönetet mondott Enrique Pena Nieto mexikói elnöknek, akivel már augusztusban megállapodott, valamint Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek. Hozzátette ugyanakkor, hogy az acél-, és alumíniumárukra kivetett védővámok egyelőre életben maradnak, szerinte addig, amíg nem sikerül "valamiféle kvótában" megállapodni. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy a kongresszus esetleg nem ratifikálja az egyezményt.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu