Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.28. - Thursday, Hajnalka napja van.

Külföld

Átfogó szabadkereskedelmi megállapodás kell Nagy-Britannia és az EU között

2018. September 26. 14:49
Átfogó szabadkereskedelmi megállapodás kell Nagy-Britannia és az EU között

Magyarországnak az az érdeke, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió között a lehető legmélyebb és legátfogóbb szabadkereskedelmi megállapodás jöjjön létre attól az időponttól, hogy Nagy-Britannia kilép az EU-ból - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A miniszter az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának nyitónapján beszélt a Brexitről. Leszögezte, hogy a megállapodás biztosítani tudja a gazdasági együttműködést. Szijjártó Péter brit kollégájával, Jeremy Hunttal is egyeztetettk, melyről elmondta, a rendkívül baráti hangulatú megbeszélésen elsősorban a Brexittel kapcsolatos kérdéseket tekintették át.

 

Átfogó szabadkereskedelmi megállapodás kell Nagy-Britannia és az EU között

Szijjártó Péter brit kollégájával, Jeremy Hunttal elsősorban a Brexittel kapcsolatos kérdéseket tekintették át

 

Magyarországnak az az érdeke, hogy mindenképpen mindkét fél - Nagy-Britannia és a megmaradó Európai Unió - számára is elfogadható megállapodással záruljanak a tárgyalások - hangoztatta Szijjártó Péter. Amennyiben nem megállapodással zárulnak le a Brexit-tárgyalások, az EU-tagországok és Nagy-Britannia közötti befektetési és kereskedelmi együttműködés rendkívül nehézkessé fog válni, a töredékére fog visszaesni. Szólt arról is, hogy a kontinens jelenlegi helyzetében a biztonság terén sem engedhető meg, hogy nélkülözzék a britek együttműködését. A britek Európában és globális összevetésben is egyedülálló titkosszolgálati, hírszerzési és védelmi rendszerrel rendelkeznek, ezért az EU-nak az az érdeke, hogy fenntartsa az együttműködést. 

A külgazdasági és külügyminiszter összesen 12 kétoldalú találkozón vett részt kedden az ENSZ-ülésszak helyszínén. 

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu