Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.20. - Saturday, Konrád, Tivadar napja van.

Belföldi hírek

MI-vel foglalkozó cégekkel akar együttműködni a kormány

2018. September 16. 15:52
MI-vel foglalkozó cégekkel akar együttműködni a kormány

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter közölte: várják a vezető hazai informatikai és elektronikai vállalatok csatlakozását egy "mesterségesintelligencia-platformhoz".

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének konferenciáján a miniszter elmondta: mindenkit szeretnének bevonni a munkába, aki érdekelt a mesterséges intelligencia jövőbeni alkalmazásában, kutatásában, termékké tételében, annak jogi és etikai aspektusainak vizsgálatában. Az a szándékuk, hogy közösen határozzák meg a mesterséges intelligencia hazai fejlesztésének irányait és kereteit.

 

Lehetnek szavai szerint olyan helyzetek amelyekben a gép esetleg már "túlnő" rajtunk, meg kell vizsgálni például mi történik akkor, ha egy ilyen gép balesetet okoz, ki a felelős érte? Számos aspektusa van a témának, ezért hozzák létre a tárca irányításával és a kormány támogatásával szavai szerint a minél szélesebb körű együttműködést. Palkovics László szerint Magyarországnak jó esélye lehet a digitális technológiai fejlődés kiaknázásában, hiszen  a területen nem az egyes ország nagysága, gazdasági ereje számít, sokkal inkább a szellemi kapacitásokra ötletekre van szükség. Szólt arról, hogy folytatni kívánják a 2030-ig szóló Digitális Jólét Programot, bővítenék tartalmát.

 

MI-vel foglalkozó cégekkel akar együttműködni a kormány

Még mindig jelentős a hiány Magyarországon informatikusokban

 

 

Hangsúlyozta, hogy még mindig jelentős a hiány Magyarországon informatikusokban, bár a felsőoktatásban szavai szerint egyre többen választják az informatikai szakokat, de nagy a lemorzsolódás. Ezért szeretnék elérni, hogy a felsőoktatásba jelentkező hallgatók 40 százaléka válasszon valamilyen műszaki, természettudományos vagy informatikai képzést, a jelenlegi 29 százalékos aránnyal szemben.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu