Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.29. - Friday, Gedeon napja van.

Belföldi hírek

Gyorsabban nőtt a magyar gazdaság

2018. September 05. 14:27
Gyorsabban nőtt a magyar gazdaság

A második negyedévben éves összevetésben 4,8 százalékkal, az előzetes adatnál 0,2 százalékponttal gyorsabban nőtt a magyar gazdaság.

Az adatok megerősítik, hogy új növekedési fokozatba kapcsolt Magyarország gazdasága - húzta alá Varga Mihály pénzügyminiszter. A tárcavezető kiemelte, hogy a bővülés fő mozgatóereje a hatéves adó- és bérmegállapodás növekedésserkentő hatása. 2005 óta nem regisztráltak ennél gyorsabb növekedést, szemben viszont a kétezres évek közepével, a mostani növekedési folyamatok stabilak, fenntarthatóak -tette hozzá. A pénzügyminiszter az adatokat elemezve elmondta: a  növekedés jelentős hányada a szolgáltatások térhódításához köthető. A bérek gyorsulása nem csak a kereskedelmet, hanem a szolgáltatások széles körét is támogatta.

 

A vártnál gyorsabban nőtt a magyar gazdaság

A bővülés fő mozgatóereje a hatéves adó- és bérmegállapodás növekedésserkentő hatása

 

A kínálati oldalon az ipari termelés növekedési üteme gyorsult, ebből kiemelkedő mértékben nőtt az építőipari termelés. A keresleti oldalon a fogyasztás továbbra is számottevő mértékben járult hozzá a növekedéshez, ennek hátterében szintén a bérek emelkedése és a folyamatosan rekordokat döntő foglalkoztatottság áll. A beruházások is jelentősen, 15 százalékkal bővültek, ami az uniós források felhasználásának fokozatos felfutásának, a közelmúltban bejelentett nagyvállalati fejlesztéseknek, valamint a lakásépítések kimagasló növekedésének köszönhető. Varga Mihály elmondta, nemzetközi összehasonlításban is kiemelten jól teljesített hazánk: az Eurostat gyorsbecslése alapján a második negyedévben a tagállamok átlagosan 2,2 százalékkal növekedtek az igazított adatok alapján, így Magyarország 4,6 százalékos adata alapján több mint kétszer gyorsabban bővült az uniónál. 

 

PM/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu