Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.29. - Friday, Gedeon napja van.

Jog

Legfontosabb tudnivalók a szabadságról

2018. June 13. 12:36
Legfontosabb tudnivalók a szabadságról

Sokan nyáron veszik ki a szabadságukat, hogy a családdal vagy barátokkal nyaralni induljanak. A szabadségkérésnek szabályai vannak, amiket érdemes tudni.

A szabadság törvényes kiadása a munkáltató része. Az évi hét munkanap szabadságot legfeljebb két részletben köteles kaidni a munkáltató, ugyanakkor a munkavállalónak tizenöt nappal korábban jeleznie kell szabadság igényét. Az előírás szerint a szabadságot úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól.

 

Legfontosabb tudnivalók a szabadságról

A munkavállalónak tizenöt nappal korábban jeleznie kell szabadság igényét

 

Fontos, hogy a szabadságot nem lehet megváltani, kivéve a munkaviszony megszűnése esetén. Amennyiben a munkviszony október elsején vagy azután kezdődött, a munkáltató az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki a szabadságot. A munkáltató csak kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működést közvetlenül és súlyosan érintő ok maitt módosíthatja a kiadott szabadságot, illetve megszakíthatja a már kiadott szabadságot. Fontos, hogy amennyiben a munkaviszony megszűnésekor, a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, annak pénzbeli ellenértékét köteles lesz megváltani.

 

D.A.S. Jogszervíz

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu