Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.29. - Friday, Gedeon napja van.

Külföld

A NATO fokozza együttműködését az EU-val

2018. June 10. 09:10
A NATO fokozza együttműködését az EU-val

A NATO fokozza eddig is példátlanul szoros együttműködését az Európai Unióval, amelyet az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökével júliusban, közös nyilatkozatban is megerősítenek.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a kétnapos védelmi miniszteri tanácskozás második napjának szünetében tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a NATO és az Európai Unió a katonai mobilitás könnyítésében egyezett meg, amely lebontja a jogi és bürokratikus akadályokat a határokon átnyúló csapatmozgatások előtt és javítja annak infrastrukturális feltételeit is. Az EU ígéretet tett arra, hogy segíti a szövetség parancsnoki struktúrájának megerősítését, ugyanis a védelmi miniszterek arról határoztak, hogy 2020-ig megteremtik annak lehetőségét, hogy kevesebb idő alatt megvalósítható legyen a csapatok és katonai eszközök utánpótlása és európai mozgathatósága.

 

A NATO és az Európai Unió a katonai mobilitás könnyítésében egyezett megű

A NATO és az Európai Unió a katonai mobilitás könnyítésében egyezett meg

 

A NATO és az unió kapcsolatát mélyíti az is, hogy a katonai szövetség ismételten megerősítette elkötelezettségét a menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében a Földközi-tengeren tevékenykedő Sophia haditengerészeti uniós flottája támogatásában. A főtitkár szerint az Európa és az Egyesült Államok, vagy egyes partnerországok között fennálló feszültségek nem gyengítik a katonai szövetséget. Mint mondta, mindig is voltak véleménykülönbségek a NATO-partnerek között, egyebek mellett olyan kérdésekben, mint a kereskedelem vagy az Iránnal kötött nukleáris megállapodás, ugyanakkor továbbra is képesek erősíteni az együttműködést és a transzatlanti kapcsolatokat a szövetségen belül. A szövetségek a nézetkülönbségek ellenére hatékonyak, képesek együttműködni a terrorizmus elleni harcban és közös akarattal döntöttek a védelmi kiadások növelés mellett is az egymásnak nyújtott védelem érdekében.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu