Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.28. - Thursday, Hajnalka napja van.

Külföld

Trump menesztette külügyminiszterét

2018. March 14. 14:01
Trump menesztette külügyminiszterét

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben közölte, hogy megválik külügyminiszterétől, Rex Tillersontól, a tárcavezető-jelölt Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) eddigi igazgatója. 

Mike Pompeót - aki közleményben köszönte meg a bizalmat az elnöknek - az Egyesült Államokban keményvonalas republikánus politikusként, Donald Trump feltétlen híveként tartják számon. Pompeo helyére, a CIA élére az elnök Gina Haspelt, az ügynökség eddigi helyettes vezetőjét jelöli, akinek személyében először állhat női vezető a CIA élén. Mind a külügyminiszter, mind a CIA-igazgató jelölését a szenátusnak kell - meghallgatás után - jóváhagynia. A meghallgatásra április elején kerül sor, Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus vezetője szerint nincs akadálya Pompeo jelölésének megszavazására, viszont Gina Haspel kinevezése várhatóan nagyobb viharokat kavar majd. 

 

Donald Trump amerikai elnök menesztette Rex Tillersont, Mike Pompeo a külügyminiszter-jelölt

Mike Pompeo, a CIA eddigi igazgatója a külügyminiszteri jelölt

 

A több mint három évtizede hírszerzőként dolgozó Haspel ugyanis korábban részt vett a 2001.szeptember 11-i terrortámadások után külföldön működtetett titkos amerikai börtönök létrehozásában, s az első ilyen börtönnek, amely Thaiföldön volt, ő lett a vezetője is, s az ő irányításával kínozták a foglyokat. Demokrata párti politikusok levélben máris jelezték a Haspel kinevezése miatti aggodalmaikat Donald Trump elnöknek.  Bár a 65 éves Rex Tillerson leváltása váratlan volt, mégsem érte meglepetésként az elemzőket. Az elnök és külügyminisztere között lényeges külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekben volt véleménykülönbség, és a személyes viszonyuk sem volt jó.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu