Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.28. - Thursday, Hajnalka napja van.

Jog

Betegszabadság és táppénz

2018. March 13. 10:22
Betegszabadság és táppénz

Lassan véget ér a hideg időjárás, de ez nem akadályozza meg a különböző járványok terjedését. Viszont nem maradhatunk otthon "csak úgy", szigorú szabályok vonatkoznak a betegszabadság és a táppénzre. De mi a különbség a két fogalom között?

A szabályok értelmében betegség miatt 15 napot vehet ki a munkavállal betegszabadság címen, de csak saját betegség esetén, hozzátartozónk ápolása miatt nem. Az év közben kezdődő munkaviszon esetén arányosan kell elosztani a 15 napos betegszabadságot. Azok mehetnek betegszabadságra, akik munkaviszonyban végzik tevékenységüket, tehát egyéni és társas vállalkozások tagjai, illetve megbízási jogviszonyban álló személyek nem. Külön kategóriába tartoznak a üzemi balesetet szenvedett munkavállalók, a foglalkozási betegség miatti, valamint a veszélyeztetett terhesség miatti keresőképtelenek. Ők már az első naptól táppénzre kerülnek.

 

Mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között?

A betegség miatti keresőképtelenség első 15 napjára betegszabadság, ezt követően táppénz jár

 

A betegszabadság alatt a munkáltató a távolléti díj 70 százalékát fizeti meg, amely még adó- és járulékköteles. A keresőképtelenségről igazolás szükséges amit a háziorvos, kezelőorvos, vagy a kórház biztosít. A táppénz a betegszabadság lejártát követően indul, egyébként pedig a következő feltételeknek együttesen szükséges fennállnia:

  1. fennálló biztosítási jogviszony,
  2. a keresőképtelen személy pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett, és
  3. az orvos által megállapított és igazolt keresőképtelenség.

A táppénz az igazolt keresőképtelenség időtartamára jár, legfeljebb azonban egy évre, ezen belül pedig minden naptári napra, legyen az szabadnap, heti pihenőnap vagy munkaszüneti nap. A jogosultság időtartamából azonban le kell vonni az aktuális keresőképtelenséget megelőző 1 éven belül igénybe vett táppénz idejét.

A legfontosabb tehát, hogy a betegség miatti keresőképtelenség első 15 napjára betegszabadság, ezt követően táppénz jár, ha egyébként a feltételek fennállnak. A keresőképtelenség orvosi elbírálása pedig azonos szempontok szerint történik, akármelyik jogcímről legyen is szó.

 

D.A.S. Jogszervíz
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu