Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.28. - Thursday, Hajnalka napja van.

Jog

Lehet e-mailben tudatni a felmondást?

2018. February 28. 10:41
Lehet e-mailben tudatni a felmondást?

Azt mindenki tudja, hogy a felmondást írásban kell bejelenteni, viszont az elektronikus kommunikáció elterjedése miatt felvetődik a kérdés: lehet-e email útján is közölni a felmondást? A D.A.S. Jogszervíz szerint a hatályos szabályozás ennél szigorúbb követelményeket támaszt.

A munka törvénykönyve értelmében bármely jognyilatkozatot csak akkor lehet írásbelinek tekinteni, ha olyan dokumentum tartalmazza, ami az információ változatlan visszaidézésére alkalmas, továbbá megállapítható belőle, hogy ki és mikor tette a nyilatkozatot. Ennek értelmében az e-mail hagy némi kívánnivalót maga után, mivel nem kizárható, hogy az üzenetet a feladó akaratán és tudtán kívül manipulálják,  vagy esetleg technikai hiba miatt a címzett már olvashatatlan formában kapja meg. 

 

Lehet e-mailben tudatni a felmondást?

Bár a munka törvénykönyve nem szabályozza konkrétan az e-mailen keresztüli felmondást, célszerű személyesen intézni

 

Mindent összevetve, amennyiben a munkavállaló egy saját kezével aláírt szkennyelt vagy fényképezett dokumentumot továbbít a munkáltatójának, akkor is fennállnak a kockázatok, tehát nem egyszerűsíthető le a felmondási folyamat. Fontos, hogy ez a fajta szabályozás nehézskesnek tűnhet, de az utólagos bizonyíthatóságot és a viták könnyebb rendezését szolgálja.

 

D.A.S. Jogszervíz

/T.D.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu