Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.20. - Saturday, Konrád, Tivadar napja van.

Külföld

Kiemelkedően jók az EU mutatói

2017. November 22. 13:20
Kiemelkedően jók az EU mutatói

Az Európai Bizottság közzétette éves növekedési jelentését, amely szerint tetőznek a foglalkoztatási mutatók, az egyre csökkenő munkanélküliség pedig már csaknem visszaállt a válság előtti szintre az euróövezetben és az Európai Unió egészében egyaránt.

Az EB hangsúlyozza, hogy a gazdaság bővülése számottevően gyorsul, és az euróövezeti gazdaság jó úton halad afelé, hogy növekedése idén kiemelkedő legyen. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa a jelentés ismertetésekor elmondta, a mostani kedvező időszakot kihasználva még inkább meg kell erősíteni a gazdasági és monetáris uniót, a gazdaságot pedig ellenállóbbá kell tenni. A munkanélküliségi mutató szeptemberben 8,9 százalékra mérséklődött, ami a 2008 óta mért legalacsonyabb szint. A gazdaság valamennyi tagállamban bővül, és a tagállami munkaerőpiacokon is javulás mutatkozik, ugyanakkor a bérek általában lassan emelkednek - közölte.

 

Európai Bizottság: az EU-t élénk gazdasági tevékenység, magas foglalkoztatási mutatók jellemzik

Tetőznek a foglalkoztatási mutatók, az egyre csökkenő munkanélküliség pedig már csaknem visszaállt a válság előtti szintre az euróövezetben és az Európai Unió egészében egyaránt

 

A beruházási kedv szintén élénkül, ahogy ismét kedvezőbbek a finanszírozási feltételek, és a bizonytalanság enyhülése nyomán jóval optimistább a gazdasági hangulat. Az euróövezeti gazdaság idén az elmúlt tíz évben tapasztalt leggyorsabb ütemben bővült, és az átlagos GDP-arányos euróövezeti költségvetési hiány a 2010-es 6 százalékról jövőre várhatóan 1 százalék alá süllyed. Ugyanakkor több tagállamban még mindig magas az államadósság. A kiadott iránymutatás hangsúlyozza a gazdaság bővülésének támogatása és az államháztartás fenntarthatóságának biztosítása közötti helyes egyensúly megteremtésének szükségességét, különösen a magas adósságszintek mérséklésén keresztül.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu