Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.29. - Friday, Gedeon napja van.

Támogatott beruházások - közbeszerzés

Légi forgalmat irányító fejlesztés valósult meg

2017. November 22. 12:57
Légi forgalmat irányító fejlesztés valósult meg

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. távvezérlésű toronyirányító központját Seszták Miklós korszakalkotó, 21. századi fejlesztésnek nevezte. Néhány év múlva így már nemcsak a ferihegyi repülőtéren lévő toronyból, hanem a szolgálat Igló utcai irányítóterméből is képesek lesznek a szakemberek a légi forgalmat irányítani. 

A nemzeti fejlesztési miniszter szerint a fejlesztés nemcsak választ ad a légiforgalmi irányítás és a légiközlekedés kihívásaira, hanem úttörőnek is számít. A százszázalékos állami tulajdonban lévő HungaroControl központjában átadott irányítótornyot egyelőre kényszerhelyzetben használják majd, a teljes átálláshoz további fejlesztésekre van szükség. Az ünnepélyes átadáson elhangzott, hogy hét évvel ezelőtt merült fel először a távvezérlésű toronyirányítás ötlete, és a 2012. decemberi áramellátási hiba miatti másfél napos leállás után döntötték el végleg, hogy szükség van a most 34 éves ferihegyi irányítótornyot kiváltó megoldásra.

 

Légi forgalmat irányító fejlesztés valósult meg

Átadták a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. távvezérlésű toronyirányító központját

 

A terembe 14 kamera képét vezették be, a 360 fokos, élő képeken a radarinformációk is elérhetők, három kamera képe nagyítható és infravörös technológiával is felszerelt, így rossz látási viszonyok között is megjeleníti a gépeket. Ekkora méretű repülőtéren a világon ez az első ilyen távvezérlésű toronyirányító központ. Az 1,8 milliárd forintos beruházás során kamerákat telepítettek, felújították a radarokat, valamint összeillesztették a radarinformációkat a kameraképekkel.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu