Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.19. - Friday, Emma napja van.

Jog

Külföldi elem egy szerződésben

2017. November 16. 14:07
Külföldi elem egy szerződésben

Lassan mindennapossá válnak az olyan szerződéskötések, ahol a másik fél külföldi, hiszen sok esetben olcsóbbak vagy kedvezőbbek a feltételek. Ugyanakkor egy határon átnyúló ügyletnek is vannak következményei, kérdéses, hogy jogvita esetében melyik ország hatóságaianak van lehetősége eljárni, illetve, hogy melyik orszá jogát kell alkalmazni.

A D.A.S. Jogszervíz egy példával élt: Győrben megrendel egy napelemes rendszert egy mindössze pár kilométerre fekvő szlovákiai cégtől. A rendszer telepítésének költségeinek kifizetése után, a cég pár adminisztratív jellegű intézkedést követően nem tesz eleget a vállalt kötelezettségeinek. Ilyen esetben a felek között létrejött szerződést kell vizsgálni, amiben sokszor meghatározzák, hogy jogvita esetén milyen bíróság hatáskörét kötik ki, illetve melyik ország jogát kell majd alkalmazni. Emellett az Európai Unión belül - Dánia kivételével - a határon átnyúló polgári és kereskedelmi ügyekben lehetőség van úgynevezett európai fizetési meghagyás kibocsátását kérni lejárt pénzköveteléseink érvényesítése érdekében.

 

Külföldi elem egy szerződésben

Szerződéskötéskor magyar bíróságot kössünk ki jogvita esetén

 

Az európai fizetési meghagyásos eljárást a közjegyzőnél kezdeményezhetjük, ám sajnos hónapok kérdése, mire kiderül, hogy a másik fél nyújt-e be ellentmondást, így az eljárás perré alakul-e, vagy ellentmondás hiányában jogerős és végrehajtható-e a követelésünk. Uniós szintű rendeletek szabályozzák, hogy amennyiben perré alakul, melyik ország bírósága járhat el. A fogyasztókat védő rendelkezés azonban, hogy ha velük szemben indul az eljárás, akkor az ő lakhelye szerinti bíróság jár el. Fontos figyelembe venni, hogy külföldi országban pereskedni költséges dolog, amennyiben lehetőség van rá, a szerződésben magyar bíróságot kössünk ki jogvita esetén.

 

/T.D.

D.A.S. Jogszervíz
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu