Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.20. - Saturday, Konrád, Tivadar napja van.

Belföldi hírek

Tartható a gazdasági bővülés és a jövő évi költségvetés

2017. September 25. 15:53
Tartható a gazdasági bővülés és a jövő évi költségvetés

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára a Világgazdaságnak adott interjúban kiemelte, hogy ugyan a második negyedéves GDP-növekedés elmaradt, a kormány továbbra 4 százalék feletti gazdasági bővüléssel, 3 százalékos inflációval és 2,4 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol mérséklődő államadósság-ráta mellett.

Hozzátette, hogy idén először a 3 százalékos emelésen kívül valószínűleg prémiumot is kaphatnak a nyugdíjasok. Hangsúlyozta, hogy a kormány betartja 2010-ben tett vállalását, megőrzi a nyugdíjak reálértékét, sőt az elmúlt években ennél több történt, hiszen 2011 és 2016 között a nyugdíjak átlagosan több mint 23 százalékkal nőttek, vásárlóerejük pedig mintegy 10 százalékkal javult.

 

Tartható a gazdasági bővülés és a jövő évi költségvetés

Idén először nyugdíjprémium kifizetésére is lehetőség nyílik

 

Emlékeztetett rá, hogy tavaly év végén minden nyugdíjas 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapott, idén először pedig nyugdíjprémium kifizetésére is lehetőség nyílik,  amennyiben a gazdasági növekedés éves mértéke meghaladja a 3,5 százalékot, és az államháztartás tárgyévi egyenlegcélja teljesül. Ennek fedezetére az idén 24 milliárd, jövőre pedig 32 milliárd forintot biztosít a költségvetés. Banai Péter Benő megjegyezte, hogy emellett természetesen a "normál emelést" is kiegészítik, ha a várható infláció az év eleji nyugdíjemelés mértékét meghaladja.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu