Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.28. - Thursday, Hajnalka napja van.

Belföldi hírek

Európai színvonalú a magyar kézműipar

2017. September 14. 12:17
Európai színvonalú a magyar kézműipar

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke a 26. alkalommal megrendezett a Magyar Kézművesség Napja alkalmából interjú keretében kifejtette, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie manapság a magyar kézműiparnak.

"Úgy gondolom, hogy ma a kézműipar nagyon jól teljesít, hiszen európai színvonalon tudja teljesíteni a megrendeléseket" - hangsúlyozta Németh László, majd példaként említette a beszállítókat, illetve a cukrászokat, akik elkészíti Magyarország tortáját. Több kihívást is említett, állítása szerint a legnagyobb a munkaerőhiány. "Egyre kevesebb a gyerek, aki kétkezi munkával szeretné megkeresni a kenyerét, ezért nekünk nagy felelősségünk a pályaorientáció, hiszen nélkülük nem lesz aki átvegye az iparosoktól a vállalkozásokat" - fogalmazott.

 

"Erősíteni kell, hogy a kézműves termékek sokkal jobb minőségűek, mint általában a nagyipar tömegtermelései"

 

 

További nagy kihívásként jelölte meg a technológiai fejlesztést is, mivel sokan lemaradtak az erre irányuló pályázatokról. Szólt a bérfelzárkóztatásról is, az Iposz elnöke szerint problémát jelent, hogy a hagyományos technológiával készült megrendelésekből nehéz megteremteni a szükséges béreket, ezért sokszor a munkáltató leépítésre kényszerül. "Ma még nincs olyan elismertsége a kétkezi munkának, mint nyugaton, ahol ma már sokkal szívesebben veszik meg a hagyományos módon elkészített termékeket. Ez is egy kihívás, erősíteni kell, hogy a kézműves termékek sokkal jobb minőségűek, mint általában a nagyipar tömegtermelései" - hangsúlyozta.

 

/T.D.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu