Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.29. - Friday, Gedeon napja van.

Külföld

Nem védi már a DACA az Amerikába bevándorolók gyerekeit

2017. September 06. 11:50
Nem védi már a DACA az Amerikába bevándorolók gyerekeit

Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a kormány hatályon kívül helyezi az illegális bevándorló fiatalokat védő,  úgynevezett DACA-programot. Donald Trump elnök közleményében hangsúlyozta, hogy fokozatos folyamatról van szó. 

Az Intézkedés a Gyermekkorban Érkezetteknek (DACA) nevű programot öt évvel ezelőtt Barack Obama vezette be, keretében megvédték azt a mintegy 800 ezer, többségében mexikói és spanyolajkú fiatalt, akit illegális bevándorlóként érkező szüleik hoztak az Egyesült Államokba. Az igazságügyi miniszter azzal érvelt, hogy a program nyíltan megkerüli a bevándorlási törvényeket, elveszi a munkalehetőségeket. "Határozott meggyőződésünk, hogy ez a felelősségteljes lépés" - fogalmazott. Határidőt nem jelöltek meg, ám szeptember 5-től kedze új DACA-engedélyt nem adnak ki. A reakciók vegyesek, egyesek szerint a képviselőház és a szenátus képes lesz megegyezésre jutni, más szerint pedig "szégyenletesnek" és "a politikai gyávaság" megnyilvánulásának nevezte a döntést.

 

Nem védi már a DACA az Amerikába bevándorolók gyerekeit

Donald Trump hatályon kívül helyezte a Barack Obama által elindított, a bevándorló fiatalokat védő programot

 

Donald Trump közleményében leszögezte, hogy nem szeret szüleik tetteiért megbüntetni gyermekeket, akik közül sokan ma már felnőttek, "de azt is el kell ismernünk, hogy azért vagyunk a lehetőségek nemzete, mert a törvényesség nemzete vagyunk". Utalt arra, hogy az igazságügyi miniszter és jogi szakértők szerint a DACA alkotmányellenes, az előző elnök, Barack Obama a kongresszus megkerülésével hozta létre, ezért nem lehet sikeresen megvédeni a bíróságokon sem. Barack Obama, korábbi elnök "rossznak, önsorsrontónak és kegyetlennek" nevezte a bevándorló fiatalokat védő program eltörlését. A mexikói külügyminisztérium pedig közölte, hogy Mexikó erősíti majd erőfeszítéseit, hogy jogi, konzuli segítséget nyújtson a DACA visszavonásával érintett mexikói gyökerű fiataloknak.

 

/T.D.



Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu