Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.29. - Friday, Gedeon napja van.

Külföld

Ideiglenes vámuniót javasol a brit kormány

2017. August 15. 13:02
Ideiglenes vámuniót javasol a brit kormány

Átmeneti időre szóló vámuniót javasol az Európai Bizottságnak a brit kormány az Egyesült Királyság európai uniós tagságának 2019-ben várható megszűnése utáni időszakra.

A javaslat szerint a "lehető legszabadabb és -zökkenőmentesebb" kereskedelemre törekszik az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. Az átmeneti időre szóló megállapodás pedig nemcsak a szigetország gazdaságának érdekeit szolgálná, hanem az Európai Unióét is - közölte a brit kormány. Az átmeneti időszak szakértők szerint nem tarthat 2-3 évnél tovább, és az európai uniós tagság megszűnésével együtt az Egyesült Királyság távozik a vámunióból és az EU egységes belső piacáról is. 

 

Átmeneti időre szóló vámuniót javasol az Európai Bizottságnak a brit kormány

Átmeneti időre szóló vámuniót javasol az Európai Bizottságnak a brit kormány 

 

A brit álláspont szerint a szigetország az átmeneti időszak alatt folytathat tárgyalásokat és köthet az ideiglenes vámunió megszűnése után életbe lépő szabadkereskedelmi megállapodásokat az Európai Unión kívüli partnerekkel. A brit kormány a kilépési feltételek fokozatos életbe lépésére szolgáló átmeneti időszak lejárta után is a minél szabadabb kereskedelemre törekszik az EU-val. Ezt kétféleképpen tartja elképzelhetőnek: vagy a határok "áramvonalasításával" és a minimális mértékű ellenőrzésre való törekvéssel, vagy pedig egy olyan szoros új partnerség kialakításával, amelyben szükségtelenek lennének a vámhatárok - szerepel a javaslatban.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu