Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.28. - Thursday, Hajnalka napja van.

Külföld

Trump nagy kereskedelmi megállapodást remél Londonnal

2017. July 26. 10:05
Trump nagy kereskedelmi megállapodást remél Londonnal

Donald Trump, amerikai elnök online médiafelületen úgy fogalmazott, hogy "nagyon nagy és izgalmas" kétoldalú kereskedelmi megállapodás megkötésére lát lehetőséget Londonnal, amiben kiemelte az e megállapodással járó munkahelyteremtést.

Liam Fox brit külkereskelemi miniszter tájékozódó jellegű tárgyalásokat már folytatott Washingtonban a brit-amerikai kétoldalú kereskedelmi megállapodás megkötésének lehetőségéről a Brexit után. Nagy-Britannia addig nem köthet külön szabadkereskedelmi megállapodást külföldi országokkal, amíg az Európai Unió teljes jogú tagja, sőt nem is kezdhet hivatalosan olyan tárgyalássorozatot, amelynek közvetlen meghirdetett célja ilyen egyezség megkötése. Nagy-Britannia legkésőbb 2019 márciusában távozik az EU-ból, ha a feltételekről nem születik kétoldalú egyezmény. A kilépési tárgyalássorozat mindazonáltal meghosszabbítható, ha ebbe az összes többi EU-tagállam beleegyezik.

 

Donald Trump, amerikai elnök "nagyon nagy és izgalmas" kétoldalú kereskedelmi megállapodás megkötésére lát lehetőséget Londonnal a Brexit után

Donald Trump, amerikai elnök "nagyon nagy és izgalmas" kétoldalú kereskedelmi megállapodás megkötésére lát lehetőséget Londonnal a Brexit után

 

Trump már másodjára adott hangot annak a reményének, hogy a Brexit után az Egyesült Államok és London kétoldalú kereskedelmi megállapodásra juthat. Legutóbb a hamburgi G20 csúcstalálkozó alkalmával beszélt erről, akkori nyilatkozatában  is "nagyon nagy, nagyon erőteljes" kereskedelmi egyezményről szólt. Emellett Trump többször egyértelműen elvetette elődje, Barack Obama álláspontját, miszerint a brit EU-tagság megszűnése esetén  Washington az Európai Unióval folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig "a sor végére kerül", ha távozik az Európai Unióból.

 

/T.D.

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu