Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.20. - Saturday, Konrád, Tivadar napja van.

Jog

Jogi következménye lehet a kötelező védőoltás elmulasztásának

2017. May 22. 10:21
Jogi következménye lehet a kötelező védőoltás elmulasztásának

A kötelező védőoltás tudatos- vagy gondatlan elkerülése súlyosan jogsértő, nem csak a szülőket, de akár az aktívan, vagy passzívan résztvevő egészségügyi dolgozókat is felelőséggre vonhatják.

A jogi szempontok a védőoltásoknál különösek: egyrészt az alaptörvény minden ember számára biztosítja a testi érintetlenséget, illetve az egészséges élethez való jogot. Ugyanakkor biztosítja az ellátás visszautasításának jogát is. Ezek az egyéni jogok szembeállíthatóak a közösségi jogokkal, miszerint a betegségek, fertőzések megakadályozása érdekében kikényszeríthető az ellátás. Végül az érvényes szabály az, hogy a gyermekpopulációt különösen veszélyeztető fertőzések megelőzése érdekében kötelesek a megfelelő védőoltással megelőzni azt, ennek tudatos- vagy gondatlan elkerülése súlyos törvénysértő magatartás.

 

Akár öt év szabadságvesztéssel is járhat a kötelező védőoltás megtagadása vagy elmulasztása

Akár öt év szabadságvesztéssel is járhat a kötelező védőoltás megtagadása vagy elmulasztása

 

Nem csak a szülők vonhatóak felelősségre, hanem a védőnő és gyermekorvos is, akik elmulasztották értesíteni a járványügyi hatóságot. Jogi szempontból minden egyes védőoltás elmulasztásakor jogsértésre kerül sor, tehát akár öt év szabadságvesztés is kiróható. Ugyanakkor legtöbbször szabálysértési eljárás indul csak, mivel több enyhítő körülmény is lehet. Ilyen, ha nem vészelyeztetik a kiskorú testi fejlődését a védőoltás megtagadása, illetve a fertőzések száma is alacsony.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu