Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.27. - Saturday, Zita napja van.

Turizmus - Magyar Nemzeti Értékek

Megújulnak a mecseki barlangok

2017. January 09. 11:05
Megújulnak a mecseki barlangok

Csaknem 170 millió forintos európai uniós forrásból végzik a mecseki barlangok - köztük az abaligeti és tettyei mésztufa barlang - környezetvédelmi célú átalakítását és felújítását.

Korszerűsítik a két barlang világításrendszerét, a jelenlegi eszközöket energiatakarékosabb, kisebb hőkibocsátású és mérsékeltebb fényszennyezést okozó LED-es világítótestekre cserélik. Az abaligeti barlangban a patakot, a barlang levegőjét, élővilágát valamint a kőzetek mozgását figyelő monitoringrendszer épül ki. Mindkét helyszínen végeznek majd kőzetmegerősítési munkákat is. A kivitelezés miatt az Abaligeti-barlang már nem látogatható, a tettyei barlang pedig február elsejétől várhatóan május 11-éig tart zárva.

 

megújulnak a mecseki barlangok

Csaknem 170 millió forintos európai uniós forrásból végzik a mecseki barlangok környezetvédelmi célú átalakítását és felújítását

 

A két barlang felújításának költsége nettó 68 millió forint. A projekt későbbi szakaszában a Mecsek és a Villányi-hegység területén található más kisebb barlangok - baleset-megelőzési és élőhelymegőrzési célú - lezárása is megtörténik, valamint bezárják a Szársomlyón az egykori bauxitbányászatból megmaradt tárókat, járatokat is. A tettyei mésztufa-barlangban 2015-ben több mint 11 ezren, az abaligeti barlangban pedig csaknem 49 ezren fordultak meg. 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu