Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.29. - Friday, Gedeon napja van.

Turizmus - Magyar Nemzeti Értékek

7. Magyar Fürdőkultúra Napja, avagy a Hajós-féle magyar stílus

2016. October 05. 10:48
7. Magyar Fürdőkultúra Napja, avagy a Hajós-féle magyar stílus

A Magyar Fürdőkultúra Napját minden év október második szombatán rendezi meg a Magyar Fürdőszövetség, melyhez tematikus programok társulnak. Az idei téma az uszodai sportok, mivel jövőre Magyarország ad otthont a Vizes Világbajnokságnak.

Az eredeti cél a hazai fürdőkultúra értékének bemutatása és népszerűsítése volt, ehhez csatlakoztak a különböző témák. Idén bemutatták hogyan alakultak ki az egyes úszásnemek, hogyan alakult ki a magyar úszósport, valamint, hogy ehhez hogy kötődik Hajós Alfréd neve. A Magyar Fürdőszövetség által szervezett rendezvényhez 37 létesítmény csatlakozott, amelyek október 8-án kedvezményes és színes programokkal várták a vendégeket.

 

Hajós Alfréd

„A két kart víz felett nyújtva viszik előre, majd a víz alatt hozzák hátra" - írta a magyarok egyedi úszásmódjáról egy 18. századi itáliai utazó

 

Az első hazai úszóversenyt 1880-ban rendezték, ekkor még hosszútávúszásban a Balaton, a Duna és a Tisza voltak a főbb helyszínek. 1884-ben versenyzett először későbbi olimpiai bajnokunk, Hajós Alfréd, aki újfajta stílusban úszott, amit később magyar tempónak nevezett el a nemzetközi szakma. 1896-ban két olimpiai bajnoki címet is nyert, mára a gyorsúszás egyik megújítojaként tartják számon.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu