Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.28. - Thursday, Hajnalka napja van.

Támogatott beruházások - közbeszerzés

24 ezer győri lakást fűt az új, bőnyi geotermikus erőmű

2015. November 25. 15:21
24 ezer győri lakást fűt az új, bőnyi geotermikus erőmű

2015. november 24-én átadták Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központját a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben.

A PannErgy Nyrt. Győri geotermikus projektet 10,2 milliárd forintos beruházását 2 milliárd forinttal az állam, 20,3 millió euróval (6,3 milliárd forint) a Magyar Export-Import Bank Zrt. támogatta. A kitermelt hőenergia az Audi Hungária Motor Kft. hőellátásának 60 százalékát biztosítja, emellett 24 ezer távhővel ellátott győri lakást is fűt.


PannErgy, Bőny


Egy dolgozó a geotermikus energiaellátó-központban, a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben 2015. november 24-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba


Az átadó ünnepségen Gyimóthy Dénes, a PannErgy Nyrt. megbízott vezérigazgatója elmondta: a tavaly év elején elindított projekt keretében Bőnyben és Péren két-két kitermelő és visszasajtoló kutat, Bőnyben hőközpontot és 17 kilométer hosszú hőtávvezetéket építettek. Az Audi Hungaria stratégiai célja, hogy 2018-ra negyedével csökkenti az energiafelhasználást - hangsúlyozta Axel Schifferer, az Audi Hungaria pénzügyekért felelős ügyvezető igazgatója. Teljes egészében geotermikus energia fűti ezentúl mindkét logisztikai csarnokot - tette hozzá. A PannErgy Nyrt. az 1922-ben alapított műanyaggyártásáról ismert Pannonplast jogutódjaként 2008-ban jött létre. 2013-ban Magyarország legnagyobb geotermikus energia kapacitását nyújtó rendszerét adta át Miskolcon, emellett két kisebb méretű geotermikus rendszert üzemeltet, Szentlőrincen és Berekfürdőn. A PannErgy csoport részvényeit a BÉT prémium kategóriában jegyzi.


MTI /MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu