Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.20. - Saturday, Konrád, Tivadar napja van.

Támogatott beruházások - közbeszerzés

Kaposvár négymilliárd forintos támogatással cserélte le MAN környezetkímélő buszokra járműparkját

2015. November 11. 12:46
Kaposvár négymilliárd forintos támogatással cserélte le MAN környezetkímélő buszokra járműparkját

Az önkormányzat tulajdonában lévő Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. teljes járműparkja megújult. A 40 gázüzemű, alacsony padlós, audiovizuális tájékoztató rendszerrel felszerelt autóbusz vásárlásához a pályázati forrás mellé százmillió forint önerő társul.

A Kaposváron forgalomba álló MAN buszok a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek. A MAN Lyon's City CNG típus ráadásul 2015-ben elnyerte Az év busza címet is, mely rangos nemzetközi elismerés. A sűrített földgázzal működtetett új gépjárművek károsanyag-kibocsátása lényegesen alacsonyabb a mostani dízelmotorokénál, ezáltal az új buszok használata jelentősen hozzájárul a levegő tisztaságának a megőrzéséhez. Emellett sokkal gazdaságosabban is üzemeltethetők: az éves üzemanyagköltség az eddiginek csaknem a felére, körülbelül 120 millió forint csökken. A somogyi megyeszékhelyen munkanapokon 27 vonalon 842 járaton átlagosan 35 ezren veszik igénybe a tömegközlekedést. A 25 új MAN szólóbusz 85, a 15 csuklósbusz pedig akár 157 utast képes szállítani. A lecserélt buszok átlagéletkora 16,4 év, a futott kilométer átlaga 776 ezer kilométer, de van olyan autóbusz is, amelyik 1,2 millió kilométert tett meg.

 Az év busza 2015


Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester november 10-én, a város főterén tartott ünnepségen elmondta: a világ legfejlettebb buszai érkeztek Kaposvárra. "Ez a nap egy várostörténeti nap, ezek a buszok szimbólumai annak, hogy Kaposvár egy büszke, izgalmas korszakba érkezett" - fogalmazott a polgármester, majd felidézte az elmúlt években megvalósult kaposvári fejlesztéseket. "A célunk továbbra is az, hogy megadjunk mindent a kaposváriaknak, amit a nálunk nyugatabbra fekvő városokban már megszokhattak az ott élők" - mondta Szita Károly. Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az átadón elmondta: európai viszonylatban is kevés olyan város van, ahol egy  teljes flottát lecseréltek. Felhívta a figyelmet továbbá arra a megállapodásra, melyet az üzemeltető, a helyi cukorgyárral kötött. E szerint később biogázzal fogják üzemeltetni a járműveket, mely még olcsóbbá teszi fenntartásukat. Jelenleg a Kapos CNG Kft. 2015. november 10-én átadott töltőállomása biztosítja a forgalomba álló kaposvári sűrített földgázüzemű (CNG) buszok üzemanyag ellátását.


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu