Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.28. - Thursday, Hajnalka napja van.

Kormányhivatalok

Több helyszínen zajlanak munkálatok a Zala Megyei Kormányhivatal épületein - interjú Rigó Csaba kormánymegbízottal

2015. June 03. 22:00
Több helyszínen zajlanak munkálatok a Zala Megyei Kormányhivatal épületein - interjú Rigó Csaba kormánymegbízottal

Rigó Csabát, a Zala Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottját többek között a hatékonyabb és olcsóbb közigazgatásról kérdeztük.


- Folyamatban van a Zala Megyei Kormányhivatal épületeinek komplett energiahatékonysági beruházása. Pontosan milyen munkálatok zajlanak, miből és mikorra lesz kész? Miben nyilvánul meg a beruházás előnye?

Jelenleg is több helyszínen zajlanak munkálatok a Zala Megyei Kormányhivatal épületein.
Teljes körű energiahatékonysági beruházásról van szó, amire az év során 1 milliárd 70 millió forint áll rendelkezésre. A KEOP pályázatból („A Zala Megyei Kormányhivatal épületeinek energiahatékonysági beruházása” KEOP-5.6.0/12-2013-0037) megvalósuló beruházások alapvető célja az energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek támogatása, továbbá kiemelt célkitűzés volt, hogy környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek kerüljenek telepítésre, kiemelt hangsúlyt fektetve a központi költségvetési szervek épületeinek energiahatékonyságára és az energiatakarékosságára.

Az építési beruházások során megvalósításra kerül az
•    épületek teljes homlokzati- és tető hőszigetelése,
•    nyílászáró cseréje, fűtési- és
•    világítási rendszerének korszerűsítése,
•    valamint lehetőség szerint megújuló energia hasznosítás keretében napelemek telepítése. 

 

Zala Megyei Kormányhivatal

 

Több helyszínen zajlanak munkálatok a Zala Megyei Kormányhivatal épületein

 



Zala Megyében hét kormányhivatali épületet érint a beruházás, amely összességében 47,8 százalékos energiahatékonysági mutatót eredményez. Ez azt jelenti, hogy a kormányhivatalnak majd évente 50 millió forint rezsi megtakarítást tesz lehetővé, és az így felszabaduló összeget is az ügyfeleket szolgáló fejlesztésekre fordíthatjuk. A munkálatokban 30 zalai kisvállalkozás vesz részt, számukra a kifizetések - az előfinanszírozott konstrukció eredményeként - folyamatosak.
Zalaegerszegen a Göcseji út 24. (fogyasztóvédelem, népegészségügy), és a kanizsai Eötvös téri járási épület esetében már megtörtént a műszaki átadás. Zalaegerszegen a Megyeházán folyik a munka, és egy újabb pályázat jóvoltából a Kazinczy téri járási székhelyépület, a Mártírok úti munkaügyi központ, a keszthelyi járási hivatal, a lenti Templom tér 11-ben működő hivatal épületének felújítására is lehetőség nyílik. A nyílászárók cseréje, a homlokzati hőszigetelés és burkolás, esetenként kazáncserék, napelemek, napkollektorok felszerelése mellett a projektben szerepel még a 2006-tól végrehajtott energiahatékonysági beruházások utólagos kifizetése is.


- Áprilisban a hatékonyabb és olcsóbb közigazgatás érdekében több átalakítást valósítottak meg a Kormányhivatalban. Össze tudná foglalni ezeket?

A 2011. január 1-jével, azaz a kormányhivatalok létrehozásával megkezdett, majd a járási rendszer kiépítésével 2013. januárjában folytatott közigazgatási reform következő nagy lépéseként az Országgyűlés megalkotta  az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi VI. törvényt, amely ún. „külső és belső integrációs” folyamatokról rendelkezik.
A kormányhivatalok szervezeti felépítése átalakult, ami a szakmailag egyfelől összetartozó, másfelől a szervezetet kiszolgáló, funkcionális feladatokat ellátó egységek összevonását jelentette, biztosítva a kormányhivatalok részéről az egységesebb feladatellátást, a vezetői szintek csökkentését, a gyorsabb döntéshozatalt és az olcsóbb működést. Az államigazgatásban folyamatosan jelen van a takarékosságra törekvés, mindez azonban természetesen nem mehet az ügyintézés rovására, sőt: minden hatékonysági intézkedés az állampolgárok érdekében történik.
A Zala Megyei Kormányhivatal a kormánymegbízott által közvetlenül vezetett szervezeti egységekből (főosztályokból) és a járási hivatalvezetők által vezetett, osztályokra tagozódó járási hivatalokból áll. A szakigazgatási szervekből kormányhivatali főosztályok, a járási szinten működőkből pedig járási osztályok lettek. A korábbi 137 helyett mindössze 80 vezető beosztású munkatárs dolgozik az 1000 nem vezető beosztású mellett.
Április elsejével nem változott a járások száma, székhelye, továbbá az ott intézhető ügyek száma sem, ám a kormányhivatal valamennyi járási földhivatalát megerősítették, a területalapú támogatásokhoz szükséges földhasználati jogosultság okiratait ugyanis most kell lekérniük az állampolgároknak.
Rigó Csaba, a Zala Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottja
Az átalakítással kormányhivatali feladatkörök nem szűntek meg, sőt, a járási rendszernél egyértelmű bővülés következett be. A külső integráció keretében további, elsősorban hatósági típusú államigazgatási feladatok kerültek a kormányhivatalok hatáskörébe, e körben Zala megyében a Magyar Államkincstár családtámogatási és lakáscélú állami támogatásokkal kapcsolatos feladatai, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi hivatalaitól a baleseti megtérítéssel és a keresőképesség vizsgálatával összefüggő feladatok. Az átadás-átvétel megyénkben zökkenőmentesen lezajlott.


További plusz feladatként május 6. és június 5. között a kormányablakokban is fogadják a Quaestor-károsultak igénybejelentését. Az országosan mintegy 32 ezer érintettből ez idáig mintegy 20 ezren nyújtották be igényüket a 26 kijelölt kormányablak valamelyikében.
Az átalakítás révén nőtt a járási vezetők felelőssége abban, hogy a járásba tartozó összes állampolgár ügyét elintézzék a megfelelő eljárási időn belül. A munkakörök teljesen átjárhatóak lettek, ebben a járási vezetők döntenek, s ők határozhatják meg a kormányablakok vagy az okmányiroda nyitva tartását is a helyi igényekhez igazítva. Utóbbira legutóbb Lentiben volt példa, ahol meghosszabbították a nyitva tartást.
A kormány tervei szerint idén év végére összesen 279 kormányablak lesz az országban, október végéig Zalában is újabbak nyílnak - a már meglevő zalaegerszegi, lenti és hévízi mellett Nagykanizsán, Keszthelyen, Letenyén és Zalaszentgróton. Az év végére teljessé váló kormányablak-rendszer mellett a települési ügysegédi rendszert folyamatosan fejlesztjük. Zala megye településeinek 80 százalékában vagyunk jelen ilyen formában. Azok az állampolgárok, akiknek gondot okoz bemenni valamelyik járási székhely kormányablakába vagy nem tudnak eljutni az okmányirodába, azok a települési ügysegédhez fordulhatnak meghatározott nyitva tartási időben. Esetükben komoly minőségi javulásról számolhatok be, hiszen a végrehajtott infrastrukturális fejlesztések révén arra törekszünk, hogy a települési ügysegédek mini kormányablakokká válhassanak. Szinte minden intézhető náluk, ami a kormányablakokban. Ez jelenleg 250 ügykört jelent, ami folyamatosan bővül.
Ezzel párhuzamosan az elektronikus ügyintézést is fejleszteni kívánja a kormány. A tervek szerint néhány éven belül egységes kártyarendszert vezetnek be, amely minden igazolványt kivált s elektronikus aláírásra is alkalmas lesz.

 

MCOnet-KT

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu