Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.25. - Thursday, Márk napja van.

Kormányhivatalok

Interjú Demeter Ervin Borsod megyei kormánymegbízottal a megyei fejlesztési irányokról

2014. October 31. 22:33
Interjú Demeter Ervin Borsod megyei kormánymegbízottal a megyei fejlesztési irányokról

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Kormánymegbízottját, Demeter Ervint többek között a megyei közfoglalkoztatásról, valamint fejlesztési elképzelésekről kérdeztük.

- Közfoglalkoztatási kiállítást rendeztek Miskolcon. Mi volt ennek a fő célja?
- Megyénk 16 járásából, 125 település készült arra, hogy a start munkaprogram eredményeit bemutassa. Az új közfoglalkoztatási rendszert, 2011-ben vezette be a Kormány, ennek segítségével segély helyett munkát adtunk - mondta Demeter Ervin kormánymegbízott. Mára, országosan, 200 000 fő, napi 8 órában dolgozik, ez a költségvetésben körülbelül 230 milliárd forintot jelent. Megyénkben a nyilvántartásba vett álláskeresők több mint a fele közfoglalkoztatásban dolgozik. A kormánymegbízott kiemelte, aki akar, az ma tud is dolgozni Magyarországon. Az önkormányzatok vissza nem térítendő támogatást kapnak, amit felhasználhatnak bérköltségre, beruházásra és dologi kiadásokra. 358 településből 125 önkormányzat élt ezzel a lehetőséggel.

Demeter Ervin kormánymegbízott, Borsod- Abaúj-Zemplén Megye
- Az S3 Megyei Specializációkkal kapcsolatban nemrég rendeztek workshopot a megyében. Mi hangzott el ezen az eseményen?
- Az intelligens szakosodás alapú kutatási és innovációs stratégia célja egy olyan kutatás-fejlesztés és innováció koordinációs rendszer kialakítása nemzeti és megyei szinten is, amely az innovatív vállalkozások, az oktatási- és kutatóintézmények, a civil társadalom számára átlátható, stabil és támogató intézményi struktúrát működtet, az ehhez szükséges kereteket kialakít ja és hosszú távon fenntartja. Az S3 Megyei Specializációk-workshop annak érdekében került megrendezésre, hogy a 2014. szeptemberében megtartott megyei konzultációkon meghatározott kutatás- fejlesztés és innováció területén kijelölt fejlesztési irányok alapjánelkészült Nemzeti S3 dokumentum első verziójával kapcsolatosan a résztvevők javaslatokat, észrevételeket fogalmazzanak meg.


A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kialakított fejlesztési irányok:

1.    Gépgyártás és járműipar (anyagtudomány, nanotechnológia, mechatronika, intelligens gyártástechnológiák, fémtechnológia, tudásintenzív technológiák, kapcsolódó informatikai fejlesztések)

Javasolt:
Járműalkatrész és gépgyártás anyagtudomány, nanotechno/ógia, mechatronika, intelligens gyártás technológiák, fémtechnológia, űreszközök, tudásintenzív technológiák, kapcsolódó informatikai fejlesztések)

2.    Fenntartható természeti erőforrás gazdálkodás (nyersanyag gazdálkodás, vízgazdálkodás, vízkészlet védelem, hulladékgazdálkodás, termőfölddel való gazdálkodás és élelmiszer termékpályák, logisztikával támogatott korszerű környezetbarát közlekedési rendszerek)

Javasolt:
Fenntartható természeti erőforrás gazdálkodási rendszerek fejlesztése

•    vízgazdálkodás, vízkészlet védelem
•    termőfölddel való gazdálkodás és minőségi élelmiszer termékpályák kialakítása
•    hulladékgazdálkodás

3.    Vegyipari technológiafejlesztés (anyagtudományi, valamint alkalmazás- és gyártás technológia fejlesztés, alapanyaggyártás, műanyaggyártás és feldolgozás, kapcsolódó infokommunikációs fejlesztések)

4.    Energetika (megújuló energiák és alternatívenergiaforrások innovációja és fejlesztése, intelligens, decentralizált energia elosztó rendszerek fejlesztése, tisztaszén technológiák)

5.    Egészségipar és gyógyszergyártás
Borsod-Abaúj-Zemplén Megye
- "Pályaválasztási hónapot" hirdettek Borsod megyében. A helyes pályadöntés elősegítését a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja milyen rendezvényekkel segíti?
- 2014. október 16-án szakmai konferencia került megrendezésre a Miskolc Térségi Integrált Szakképző Központban (MITISZK - Andrássy Gyula Szakközépiskola). A konferencia elsődleges célja, hogy felhívja a megye szakembereinek figyelmét a helyes pályaválasztás, a szakképzés és a munkaerő-piac összhangjának jelentőségére.

A pályaválasztási kiállítások 2014. november 12-13-án Miskolcon a Generali Arénában és 2014. november 19-én Sárospatakon az Árpád Vezér Gimnáziumban kerülnek megrendezésre. A kiállítások lehetőséget nyújtanak a közép- és felsőfokú intézmények, iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli képző intézmények, gyakorlati képzőhelyek és munkáltatók bemutatkozására elsősorban az általános iskolás tanulókat megcélozva, de a középiskolások számára is kínálnak szakmaválasztási információkat.

A 7-8. osztályos általános iskolai tanulók üzemlátogatások keretében munkahelyi környezetben is megismerkedhetnek az őket érdeklő szakmák fortélyaival.

Osztályfőnöki órák keretében a munkaügyi központ és a kirendeltségek munkatársai prezentációs bemutatót tartanak az általános iskolák végzőseinek a pályaorientációról, a pályaválasztás jelentőségéről, valamint azokról az internetes portálokról, melyet a Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztett ki a pályaorientáció elősegítése érdekében.

Rajz- és kisfilmpályázat kerül kiírásra az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói, valamint a középiskolás diákok részére a szakmák ismeretéről.

 

MCOnet-KT

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu