Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.24. - Wednesday, György napja van.

Jog

Megadnák a kegyelem lehetőségét

2014. September 23. 21:31
Megadnák a kegyelem lehetőségét

Az Igazságügyi Minisztérium negyven év után automatikusan indítaná el a kegyelmi eljárást az életfogytiglanra ítélt rabok esetében - ez áll a legújabb javaslatban. 

 

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Kossuth rádió egyik műsorában számolt be arról, hogy az életfogytiglan eltörlésével kapcsolatban milyen javaslatokat nyújt be a tárca a kormánynak. Eszerint azok a személyek, akik életfogytiglant kaptak negyven év után a kegyelemre való alkalmasságot vizsgálnák át náluk. Mindezt a bírókból álló kegyelmi bizottság tenné. Az államtitkár hozzátette, hogy ez  nem járna azzal, hogy szabadlábra kerülne az elítélt. Ha köztársasági elnök egy véleményen van a testület előterjesztésével, akkor törölhetik azt, hogy az elítélt nem helyezhető feltételes szabadságra. Ekkor egy másik alternatíva lépne fel, mégpedig, hogy az értintett személy 40 évnél később kerülhet szabadságra bocsátásra.

 

 

Répássy Róbert

Répássy Róbert államtitkár a Kossuth rádióban beszélt a javaslatról

 

 

Répássy Róbert szerint ez miatt nem kellene változtatni az alkotmányon. A bíró kezében maradna az a döntés, hogy engedi-e az elítélt feltételes szabadságra bocsátását vagy sem. A tervek szerint még ebben az évben elfogadhatják a javaslatot és a jövő évtől már életbe is léphet a törvény.

 

 

N.O.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu