Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.28. - Thursday, Hajnalka napja van.

Befektetés - hitel

Tavasztól bevezetik a pozitív adóslistát

2012. January 12. 06:34
Tavasztól bevezetik a pozitív adóslistát
A negatív adóslista mellett idén tavasszal bevezetésre kerül a pozitív adóslista is. Az új nyilvántartásban azon ügyfelek adatai fognak szerepelni, akiknek van élő hitelszerződésük valamely banknál vagy pénzintézetnél.
Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság Online-nak elmondta, hogy a hónapokon belül bevezetésre kerülő pozitív adóslista gyorsabb és megalapozottabb hitelbírálati folyamatot tesz lehetővé. A lista emellett a becsületesen és időben törlesztő adósokat kedvezőbb megítélésbe helyezi, mely nagy segítség lehet akkor, ha új hitel felvételéhez folyamodnak. A pozitív adóslistához tartozó adatbázis minden olyan adatot tartalmaz, amely a hitelszerződéshez kapcsolódik, ilyen a szerződés típusa, azonosítója, valamint a megkötés, lejárat és a megszűnés időpontja. A nyilvántartásból továbbá kiderül, hogy mekkora az adott hitel törlesztőrészletének összege és devizaneme, illetve hogy milyen törlesztési mód tartozik hozzá.

Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese szerint a pozitív adóslistával gyorsabbá és megalapozottabbá válik a hitelbírálati folyamat.

Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese

A pozitív adóslista a bankok részére is segítségül szolgálhat, hiszen körültekintőbb eljárást tesz lehetővé a kölcsön odaítélésekor. A központi nyilvántartásból kiderülhet ugyanis, hogy az ügyfél mekkora jövedelemmel rendelkezik, s ezt mekkora hitel terheli. Ezzel elkerülhetővé válik az igénylő túlzott eladósodása, valamint megszűnhet az úgynevezett adósságspirál jelensége, vagyis amikor az ügyfél az egyik hitelét egy másik hitelből próbálja meg kifizetni.

-W-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu