Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.28. - Thursday, Hajnalka napja van.

Befektetés - hitel

Kevesebben fizetik hitelből idén a karácsonyi meglepetéseket

2011. December 08. 06:57
Kevesebben fizetik hitelből idén a karácsonyi meglepetéseket
Kevésbé népszerű idén a karácsonyi ajándékok hitelből való finanszírozásának lehetősége. A legfrissebb felmérések szerint az emberek döntő többsége saját keresetéből vagy megtakarításaiból lepi meg szeretteit.
A Budapest Bank által végzett felmérést a Metropol ismertette, mely szerint idén a lakosság csupán 4 százaléka tervezi, hogy banki hitelből fizeti a karácsonyi ajándékokat. A legtöbben inkább az aktuális pénzügyi helyzetüknek megfelelően választják ki a fa alá valót, emellett sokan a megtakarításaikat veszik igénybe a vásárláshoz. A bank szerint a különböző hitellehetőségek közül a hitelkártya és az áruhitel számít a legnépszerűbbnek, melyek igénybevétele az év utolsó két hónapjában jellemzően megnő. A tapasztalatok szerint a korábbi hónapokhoz képest ilyenkor 20-25 százalékkal nő a hitelkártyás fizetések száma, de várhatóan az áruhitelek terén is 25-30 százalékos növekedés várható, mely arány azonban kisebb, mint az elmúlt évek 50 százalékos emelkedése.

hit2.jpg

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője szerint a fogyasztói hitelek számának visszaesése a válság elhúzódásával magyarázható. Emellett sokan éltek a végtörlesztés lehetőségével is, melynek hatása többek között a karácsonyi ajándékok hiányában mutatkozik majd meg. A hitelfelvételi kedv továbbá a vásárlók tudatosabb magatartásának és az adósságtól való félelemnek tudható be, a költekezést, ezzel együtt az áruhitel-felvételt pedig maximum a reálhozamokból származó többletbevétel lendítheti valamelyest fel.

-W-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu