Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.28. - Thursday, Hajnalka napja van.

Befektetés - hitel

Árvízvédelemi beruházásokhoz kap támogatást négy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település

2011. August 01. 00:58
Árvízvédelemi beruházásokhoz kap támogatást négy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település
Négy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település - Felsődobsza, Hernádkércs, Nagykinizs és Szentistvánbaksa - árvízvédelmi helyzetét oldja meg az a beruházás, amelynek finanszírozására 100 százalékos támogatást nyertek el.

Felsődobsza, Hernádkércs, Nagykinizs és Szentistvánbaksa - árvízvédelmi helyzetét oldja meg az a beruházás, amelynek finanszírozására 100 százalékos támogatást nyertek el. Fotó:MTI

A kivitelezési munkát a tervek szerint 2011.november 30-ig fejezik be

Rudolf Andrásné projektmenedzser július 30-án, szombaton az MTI-nek elmondta: a Környezet és Energia Operatív Program pályázatán elnyert pénzek mellett az Európai Unió kohéziós alapjának társfinanszírozásával valósulhat meg a fejlesztés.
Hernádkércs és Nagykinizs társulási formában több mint 1 milliárd 190 millió forintot, Szentistvánbaksa önállóan csaknem 520 millió forint támogatási összeget nyert el, Felsődobsza pedig 735 millió forint forráshoz jutott az árvízvédelem fejlesztéséhez.
A kivitelezési munkát a tervek szerint 2011.november 30-ig fejezik be.
A projektek eredményeként Szentistvánbaksán 1300, Hernádkércs község védelmére csaknem 1900, míg Nagykinizsen 1800 méter hosszan építik ki az árvízvédelmi töltést, emellett Nagykinizsen 191 méternyi támfal is el tud készülni. Felsődobszán csaknem két és fél kilométeren védik majd az érintett területet, ebből 1800 méter védmű, a többi részen támfal és mobilgát biztosítja a megfelelő árvízi biztonságot. A megvalósuló fejlesztésekkel mintegy kilencszáz ott élő ember lesz sokkal nagyobb biztonságban.A projektek elsődleges célja a községek és nyílt ártéri települések árvízvédelmi helyzetének megoldása, ami azt jelenti, hogy a települések belterületét - a jogszabályban meghatározott méretekkel és magassági biztonsággal kiépített - árvízvédelmi mű védje.

A megvalósuló fejlesztésekkel mintegy kilencszáz ott élő ember lesz sokkal nagyobb biztonságban. Fotó:MTI

A településeken jelenleg nincs védvonal kiépítve a gyorsan érkező árvizek ellen

A településeken jelenleg nincs védvonal kiépítve így a gyorsan érkező árvizek ellen gyakorlatilag nem lehet megvédeni az érintett épületeket és az ott élőket.
A polgármesterek azt mondták, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nincs több olyan település, amely olyan nagymértékben lenne kitéve az árvízveszélynek, mint a nagykinizs-felsődobszai árvízvédelmi területen lévők. Emlékeztettek arra, hogy a községeket az utóbbi években többször is sújtotta a Hernád kiöntése: 2004-ben, 2006-ban, 2008-ban, majd 2010-ben egymás után háromszor is a víz volt az úr az elöntött területeken.
A négy borsodi község még 2008-ban nyújtott be pályázatot az árvízvédelmi fejlesztések előkészítésének támogatására a Környezet és Energia Operatív Program keretében. Az előkészítési munkákra akkor 57,2 millió forintot kaptak, ez 85 százalékos támogatási mértéket jelentett.

B.N.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu