Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.19. - Friday, Emma napja van.

Befektetés - hitel

Árfolyamrögzítés, kamatvédelmi program vagy előtörlesztés

2011. July 27. 08:41
Árfolyamrögzítés, kamatvédelmi program vagy előtörlesztés
A görög mentőcsomag elfogadása sem jelent tartós megoldást az eurózóna adósságválságára, így továbbra is nagy kilengések várhatóak a forint euróval és svájci frankkal szembeni árfolyamában, amelyet még jobban fokoz a küszöbön álló amerikai államcsőddel kapcsolatos komoly aggodalmak híre.

A pereskedés nem megoldás a problémára mert sok esetben nem egyéb, mint idő és pénzkidobás.

A pereskedés nem megoldás sokszor, idő és pénzkidobás

Sok múlik a kilakoltatási moratórium védelme alól immár kikerülő tulajdonosok belátásán, hogy időszerűvé válik aktívan foglalkozniuk az ingatlanok eladásával, akár a bankokkal karöltve, akár azokkal kiegyezve az esetleges más hitelrendezésről. A pereskedés nem megoldás a problémára, mert sok esetben nem egyéb, mint idő és pénzkidobás.

A devizahiteleseknek, akik a napi fizetésképtelenség problémájával szembesülnek nagy segítséget jelenthet számukra az állam által felkínált árfolyam rögzítés, vagy a bankjuk által kidolgozott mentő csomag.

Az utóbbi hetek pénzpiaci történései érthetően elbizonytalaníthattak minden eladósodottat.

A devizahiteleseknek, akik a napi fizetésképtelenség problémájával szembesülnek nagy segítséget jelenthet számukra az állam által felkínált árfolyam rögzítés, vagy a bankjuk által kidolgozott mentő csomag.

Árfolyamrögzítés, kamatvédelmi program vagy előtörlesztés


A bankok többségei (AXA, Budapest Bank, OTP, Erste, MKB és CIB) kidolgozták a saját árfolyam- és kamatvédelmi programjukat. Ezek a hitel teljes futamidejére képesek szinten tartani a kamatemelkedéseket.
A bankok úgy vélik, hogy mindenkinek döntenie kell, melyik programhoz szeretne csatlakozni az állami vagy a bank által kínálthoz, bár a törvény nem zárja ki, hogy az állami árfolyamrögzített terméket igénybe vevők a későbbiekben ne részesülhessenek banki fizetési könnyítésben.

A bank ugyan könnyít a hitelfelvevő havi terhein, de a teljes tartozás ez által nem változik. A futamidő viszont megnő, így hosszabb ideig kell törleszteni a tartozást és a visszafizetett összeg is arányosan nagyobb lesz.

Az állami árfolyam rögzítés előnyeit-hátrányait a bankfiókban részletesen bemutatják az érdeklődőknek. Ez alapján jövedelmi helyzetük és személyes várakozásaik szerint tudnak dönteni, hogy melyiket kedvező számukra.
A legnagyobb érdeklődésre a Raiffeisen Banknál számítanak, ahol a hitelesek 20-30 százalékától várják, hogy élnek a három éven keresztüli fix 180 forintos frankárfolyam adta lehetőségével.
A 3 éven keresztül aránylag stabil, alacsonyabb törlesztő részlet sokak számára igen vonzó lehet, de ez idő alatt egy elkülönített forintszámlán tovább nő a tartozás. Éppen ezért ez csak a tényleg reménytelen helyzetben lévőknek ajánlott.

Sok múlik a kilakoltatási moratórium védelme alól immár kikerülő tulajdonosok belátásán

Sok múlik a tulajdonosok belátásán is

 

Amennyiben az előtörlesztésben gondolkodik, érdemes kivárnia a kedvezőbb periódusokat amikor a forint mérsékelten erősödhet az euróval és a svájci frankkal szemben, a 260-265-ös, illetve a 210-215-ös tartományok irányába.

A rögzített jelzáloghitel-törlesztési árfolyamot év végéig akkor érdemes választania a hiteladósnak, ha már a törlesztés határán billeg és a következő 3 évben a biztonság számára a fő érték.

 

B.N.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu