Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.20. - Saturday, Konrád, Tivadar napja van.

Befektetés - hitel

Napkollektor gyártóüzemet adtak át Szolnokon

2011. July 18. 08:25
Napkollektor gyártóüzemet adtak át Szolnokon
Július 15-én, pénteken adták át Szolnokon az újonnan létesített napkollektor gyár összeszerelő üzemét. Az eseményen jelen volt Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi államtitkára.

Napkollektor gyártóüzemet adtak át Szolnokon

Napkollektor gyártóüzemet adtak át Szolnokon

Európai minőségben és kínai áron állítja elő a nagyrészt exportra szánt napelemeket az Agulhas-Solar Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Bencsik János államtitkár emlékeztetett rá, hogy a társaság a napelemek telepítését végző szakemberekből országos hálózat létrehozását tervezi, amely a szolnoki gyártóbázis mellett újabb és hasonló mennyiségű munkahely teremtését eredményezheti a későbbiekben.

A cég egyik dolgozója irányítja a napelem összeszerelés munkafolyamatát a gyártósor vezérlőberendezését. MTI Fotó: Bugány János

Európai minőségben és kínai áron állítják elő a napelemeket

 

Mindez megfelel a kormányzat által a napokban elfogadott nemzeti energiastratégiához. Jelenleg 7 cselekvési terv készül a biztonságos ellátás, a megfizethetőség, a természeti fenntarthatóság és a munkahelyteremtés jegyében.

Elmondta továbbá, hogy „Magyarország villamosenergia-igénye a jelzett időszakban évi 1,5 százalékkal növekedhet a mai számítások alapján. A többletet a megújuló energiák részarányának növelésével lehet előteremteni. E területen összesen 76 pályázatot támogatott az állam az elmúlt fél évben, melyek újabb, legalább 8,3 megawatt teljesítmény kiépítését teszik lehetővé."

Jelenleg a szolnoki az első közepes méretű napkollektor gyártással foglalkozó, magyar tulajdonú vállalkozás. Az üzem kiépítéséhez a magyar állam és az Európai Unió összesen 400 millió forintot is meghaladó támogatással segített.

Boros Gyula az Agulhas-Solar Kft. ügyvezetője kifejtette, hogy "a volt Mondi Papírgyár területén megvalósult beruházás technológiája európai csúcsminőséget képvisel. A 30 megawatt kapacitású üzem jelenlegi állapotában a menedzsmenttel együtt 42 embernek ad munkát, ám a közeljövőben tervezett fejlesztési beruházások további 15 új munkahelyet teremtenek majd."

A cég egyik dolgozója egy frissen elkészült napelem ellenőrzését végzi az Agulhas-Solar Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. szolnoki napelemösszeszerelő üzemében, az AC-DC Logisztikai Parkban, a néhány éve megszűnt Mondi Papírgyár területén. MTI Fotó: Bugány János

Július 15-én adták át Szolnokon az újonnan létesített napkollektor gyár összeszerelő üzemét


A kifejlesztett technológiát, a svájci 3S Swiss Solar Systems AG szállítja, amely a világ vezető gyártója a laminálási és forrasztási technológia területén - mondta el Boros Gyula, hozzátéve, hogy ennek köszönhetően adhatnak 10 év teljes körű és 25 év működési garanciát minőségi termékeikre.

A beruházás 3 millió 91 ezer euróból, egy 3 ezer négyzetméter alapterületű, bérelt csarnokban valósult meg. A tervezett bővítés keretében 2012 elejére egy második forrasztó robot telepítésével 65 megawattra emelik majd az üzem kapacitását.

 

B.N.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu